Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poslanica Zdravniške zbornice Slovenije ob letu 2022

30.12.2021 11:35

Spoštovani prebivalke in prebivalci Slovenije,

Za nami sta že skoraj dve leti od kar živimo z virusom, ki ga vsak po svojih najboljših močeh skušamo čim bolj omejiti. Vsi smo precej utrujeni in bi si želeli živeti, kot smo živeli pred tem časom.  

Dobra novica je, da je v tem trenutku v bolnišnicah in na intenzivni negi nekoliko manj pacientov, kot jih je bilo na vrhuncu tega vala. Še vedno pa smo v precej kritični fazi, ko se to lahko hitro spremeni.  Prav tako imamo za te praznike na voljo več orodij za omejevanje širjenja virusa, kot smo jih imeli lani ob tem času.  


V enem letu je skoraj 60 odstotkov prebivalcev že prejelo vsaj en odmerek cepiva. Dobra polovica je polno cepljenih. Zelo veliko nas je zaščitenih tudi že z poživitvenim odmerkom, prav tako je cepljenih veliko prebolevnikov.

Po vsej Sloveniji so na voljo mesta za testiranje, prav tako so na voljo testi za samotestiranje. Maske, higiena rok in kašlja, razdalja, zračenje so nam veliko bolj v navadi kot še leto dni nazaj.  Vse to nam vliva upanje, da bomo praznike preživeli bolj varno in zato tudi z manj skrbmi, kaj nam praznično druženje in veselje lahko prinese.  

Zaradi nove različice omikron, je priporočljivo, da ostanemo čim bolj v svojih mehurčkih. Tudi če smo cepljeni ali preboleli oziroma preboleli in cepljeni proti covid-19 priporočamo, da se nekaj ur pred druženjem testiramo. Tako bomo kar se da zmanjšali možnost, da bi tistim, s katerimi bomo v tesnejših stikih, predvsem pa starejšim in kroničnim bolnikom, nevede prenesli okužbo.

Prav vsak dan je tudi pravi dan za cepljenje. Cepiva so varna in učinkovita, predvsem nas bodo zaščitila pred težjim potekom bolezni. Po vem svetu je bilo do zdaj porabljenih že 8,8 milijarde odmerkov. 3,77 milijarde ljudi pa je polno cepljenih.

Zdravnice in zdravniki vam želimo, da te predpraznične in praznične dni preživite lepo, v družbi s tistimi, ki jih imate najraje. Želimo si tudi, da nam leto 2022 prinese zmago nad virusom in bolj sproščeno življenje.

Želimo pa si tudi, da nas boj proti virusu ne bi več delil, ampak bi nas združeval v tem, kaj lahko naredimo dobrega drug za drugega.

Ne glede na izjemne izzive tega časa, smo zdravniki vedno bili in bomo tu za vas, da poskrbimo za vse, ki bodo potrebovali našo pomoč.

Vesele praznične dni in srečo v 2022.     

V imenu zdravnikov in zdravnic prof. dr. Bojana Beović,
predsednica Zdravniške zbornice Slovenije