Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniki Sledilnik – nova aplikacija za iskanje zdravnikov, ki še sprejemajo paciente

28.12.2021 09:46

Pri Znanstvenem društvu Sledilnik so razpoložljive podatke o dostopnih osebnih zdravnikih predstavili v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki,  z imenikom in iskalnikom, kjer lahko vsak hitro poišče dostopnost zdravnikov na primarnem nivoju v določenem v kraju.

Aplikacijo zdravniki.sledilnik.org so pripravili s  pomočjo odprtih podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in v sodelovanju z zdravniki. 

V duhu digitalizacije, ki naj javne storitve približa uporabnikom, so zastavili prijazno uporabniško izkušnjo, smiselno grafiko ter funkcionalnost prikaza po geografski bližini, kar je tudi ena od ključnih zakonskih opredelitev pravice do izbire osebnega zdravnika - izbira zdravnika čim bližje kraju bivanja. Z nazornejšim informiranjem in prikazom prostih zdravnikov je sedaj zavarovanim osebam olajšano iskanje osebnega zdravnika.  Hkrati pa aplikacija nazorno kaže na pomankanje zdravnikov na nekaterih področjih.

Aplikacija je v testni fazi, v njo so umestili vse specialiste javne mreže na primarni ravni s področja družinske/splošne medicine, pediatrije, ginekologije in stomatologije.

Kot poudarjajo v Sledilniku: »Gre za velik korak naprej v digitalizaciji, saj s tako zastavljeno aplikacijo bistveno bolj pregledno prikažemo  zdravnike po Sloveniji, ki še sprejemajo paciente. Uporabljeni podatki v osnovi sicer niso bili namenjeni tovrstni uporabi in jih bomo s pomočjo uporabnikov ter zdravnic in zdravnikov še dopolnjevali, zato v prvi fazi prosimo za strpnost pri uporabi in se zahvaljujemo za povratne informacije.«  

Zavedajo se, da iskalnik ni univerzalna rešitev za sistemske nedorečenosti, prepričani pa so, da so pregledni in lahko dostopni podatki ena od odskočnih desk k večji dostopnosti osebnih zdravnikov tudi na sistemski ravni in tudi njihovi bolj enakomerni obremenitvi. 

Projekt je nadaljevanje iniciative, ki jo je pred leti začel Sebastian Pleško in je prav tako temeljil na seznamu osebnih zdravnikov, ki ga redno objavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Idejo za tako zahtevno rešitev je bilo zaradi obsežnosti predelave podatkov za aplikativno uporabo mogoče uresničiti samo z večjim številom sodelujočih, ki se jim za prostovoljno in brezplačno delo ponovno zahvaljujemo.

Projekt je zasnovan na osnovi odprte kode in dostopen vsem razvijalcem tudi na https://github.com/sledilnik/zdravniki.

Za sodelovanje se ekipa Sledilnika zahvaljuje tudi ekipam na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Zdravniški zbornici Slovenije in Ministrstva za zdravje Republike Slovenije.