Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Strokovno mnenje o »Pozivu k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji« ​

23.12.2021 12:07

Odbor za pravno etična vprašanja je na svoji 9. seji, dne 25.11.2021 obravnaval javno objavo Iniciative Slovenskih zdravnikov z naslovom »Poziv k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji« (v nadaljevanju Poziv).

V zvezi z navedenim je bil na omenjeni seji sprejet sklep o imenovanju ekspertne skupine v sestavi prof. dr. Alojz Ihan, dr. med., prof. dr. Tadej Avčin, dr. med. in prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., ki so pripravili strokovno mnenje o Pozivu.

OPEV je pripravljeno strokovno mnenje obravnaval na svoji 10. seji, dne 16. 12. 2021 ter sprejel naslednji sklep, da se strokovno mnenje ekspertne skupine o »Pozivu k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok  in mladostnikov«, ki ga je objavila Iniciativa Slovenskih zdravnikov, v celoti javno objavi >>>>.

V strokovnem mnenju o »Pozivu k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji«, ki ga v nadaljevanju v celoti objavljamo, ekspertna skupina v sestavi prof. dr. Alojz Ihan, dr. med., prof. dr. Tadej Avčin, dr. med. in prof. dr. Janez Tomažič, ugotavlja, da v pozivu:

  • ISZ (Iniciativa slovenjih zdravnikov) strokovno nepravilno, zavajajoče in nepošteno oceni, da bi cepljenje povzročilo 100 smrti na 1 milijon cepljenih otrok, kar bi v Sloveniji pomenilo nekaj deset mrtvih otrok.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da COVID-19 za otroke in mladostnike ni nevarna bolezen.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da otroci ne morejo biti superprenašalci virusa.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da so mRNA in vektorska cepiva v tretji fazi kliničnih raziskav in (morebitnih) srednjeročnih in dolgoročnih zapletov po cepljenju še ne poznamo.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da je natančna sestava cepiva poslovna skrivnost in ni javno znana.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da niso bile opravljane študije genotoksičnosti in kancerogenosti, kljub navajanju potencialno kancerogene substance v mRNA cepivu.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da gre pri tehnologiji mRNK in vektorskih cepiv za gensko terapijo in prvo masovno izvajanje takšne terapije v zgodovini človeštva, ki nikoli doslej ni bila odobrena v preventivne namene niti za manjše število ljudi, kaj šele za masovno uporabo.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da imajo ‘cepiva’ le pogojno dovoljenje za promet.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da proizvajalci mRNA in vektorskih cepiv ne nosijo kazenske in odškodninske odgovornosti za potencialne zaplete po cepljenju, ki imajo za posledico smrt ali trajno škodo ter da tudi država in zdravstveni sistem nimata odgovornosti za potencialne zaplete po cepljenju, ki imajo za posledico smrt ali trajno škodo.
  • ISZ strokovno zavajajoče oceni, da narašča število prijav smrti in hudih neželenih učinkov po cepljenju z mRNA in vektorskimi cepivi.
  • ISZ strokovno nepravilno oceni, da je učinkovitost COVID-19 ‘cepiv’ za preprečitev okužbe in prenosa bolezni nezadostna za ustavitev epidemije.

Eksperti v strokovnem mnenju o avtorjih »Poziva k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji,« zapišejo še:  da avtorji v tekstu izkazujejo izrazito pomanjkljivo znanstveno utemeljevanje trditev, v tekstu gre pretežno za slovenske povzetke tipičnih proticepilskih tez, ki so iz proticepilskih revij (zlasti the Defender) v valovih lansirane na splet, kjer jih na socialnih omrežjih povzemajo in delijo proticepilski aktivisti, kamor lahko glede na njihovo aktivnost štejemo tudi nekatere podpisnike poziva.

Vse ugotovitve ekspertne skupne so v strokovnem mnenju obrazložene in strokovno utemeljene.

V celoti je Strokovno mnenje o »Pozivu k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji« (v nadaljevanju Poziv), ki ga je objavila Iniciativa slovenskih zdravnikov (ISZ) dostopno tukaj >>>