Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Virus nikoli ne izumre, človečnost zlahka

17.12.2021 16:28

Skupščina 16 12 2021 dr. Marko Jug

»Zdravništvo je bilo v zgodovini velikokrat soočeno z izjemnimi izzivi, vendar se je bilo kljub navidezni brezizhodnosti položaja vedno sposobno organizirati in premagati tudi najhujše zlo v dobrobit celotne družbe. V našem prostoru smo lahko ponosni na dediščino, ki jo nosimo s seboj, saj smo z izjemnimi podvigi, kakor je bila npr. bolnišnica Franja, ki je kljub nemogočim razmeram oskrbela vse pomoči potrebne, pokazali sebi in svetu, da skupaj zmoremo več in bolje. Ta notranja moč in človečnost naših ljudi se danes kaže z vsakodnevno nesebično pomočjo zdravstvenega osebja, ki zaradi epidemije v zadnjih letih presega vse nam do zdaj znane obremenitve, ki nikakor ne popuščajo. Tu gre zahvala predvsem vsem najbolj izpostavljenim kadrom, a zahvala gre zagotovo vsakemu od nas,« je v uvodnem nagovoru poslancem in poslankam, ki so se včeraj popoldne udeležili 106. redne seje skupščine in vsem članom, ki so sejo lahko spremljali preko video povezave, dejal  dr. Marko Jug, predsednik Skupščine ZZS.

In nadaljeval: »Položaj je namreč težak in vsak od nas prispeva po najboljših močeh, vendar izčrpanost in navidezna brezizhodnost v nas postopno vnašata frustracijo in lahko celo najedata temelje naših najbolj svetih prepričanj. Tudi mi smo samo ljudje in odraz družbe, ki v sebi čuti vedno globljo razklanost. Vendar ne pozabimo, da smo prav zdravnice in zdravniki tisti del družbe, ki je s svojo modrostjo in razumevanjem v zgodovini vedno znova znal zakrpati razdvojeno družbo in s tem preprečiti njen propad. Ta moč izvira iz spoznanja, da naloga zdravnika ni soditi ali obsojati, temveč razumeti in pomagati, do konca.

Razumevanje pa zahteva, da sogovorniku najprej damo besedo in mu prisluhnemo. In če želimo razumeti in pomagati družbi, moramo najprej prisluhniti sebi, zato je ključno, da odkrito izrazimo svoje poglede, skrbi in želje, brez obsojanja. Naša moč namreč ne leži v enoumju misli, temveč v pluralnem pogledu, ki ga kot razmišljujoča in čuteča bitja premoremo. Naša različnost nas ne sme omejevati, ravno obratno, dovolimo, da nas različnost mnenj bogati. Naša moč razumevanja in medsebojnega spoštovanja pa naj bo tista, ki naj nas privede do ključnih rešitev za celotno družbo in zakrpa njene rane.

Seveda nihče med nami nima steklene krogle, da bi napovedal prihodnost in ponudil čudežno rešitev. Čas je tisti, ki bo pokazal, ali smo bili v svojem poslanstvu uspešni ali ne. Do takrat pa smo dolžni z razumevanjem in človečnostjo iskati pot naše skupne prihodnosti, za nas, za zdravstvo in predvsem za vse naše ljudi. Virus ne bo nikoli izumrl, ne dovolimo, da izumre človečnost v nas samih, « je uvodni nagovor sklenil dr. Marko Jug, predsednik Skupščine ZZS.

Skupščina 16 12 2021 dvorana