Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ivermektin in hidroksiklorokin se za zdravljenje covida-19 nista izkazala kot učinkovita

10.12.2021 08:10

Zdravilo ivermektin je antiparazitik, ki se uporablja za zdravljenje parazitoz pri ljudeh in živalih, nima pa dovoljenja za promet za indikacijo zdravljenja covida-19. V Sloveniji zato ni registriran in ga ni mogoče dobiti na recept. Ga pa imajo za zdravljenje parazitoz npr. v lekarni UKC Ljubljana. Hidroksiklorokin je na voljo tudi v Sloveniji za zdravljenje revmatoloških bolezni in ga predpiše specialist ustreznega področja ali od njega pooblaščen zdravnik.

Zdravili ivermektin in hidroksiklorokin se v raziskavah nista izkazali kot učinkoviti za zdravljenje covid-19, zato jih v razvitem svetu za to diagnozo ne uporabljamo. Jemanje na lastno pest je lahko nevarno in predstavlja veliko tveganje za zdravje.

Nakup preko spletnih trgovin, ki so povsem neregulirano področje, pa lahko predstavlja še dodatno tveganje, saj je kakovost takih zdravil lahko zelo vprašljiva.

Tudi WHO in EMA sta odklonilna do uporabe ivermektina za zdravljenje in preprečevanje bolezni covid-19.

Strokovni članek na temo ivermektina je že pred časom pripravil strokovni kolegij Infekcijske klinike UKC Ljubljana in je bil objavljen v oktobrski številki revije Isis. Članek je dostopen tukaj >>>

http://online.pubhtml5.com/agha/bftc/#p=47

 

Zdravniška zbornica Slovenije