Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izdajanje lažnih zdravniških potrdil je skrajno zavržno dejanje, ki predstavlja kršitve Kodeksa zdravniške etike

01.12.2021 15:51

Odbor za pravno etična vprašanja (v nadaljevanju odbor) je na svoji 8. seji dne 11. 11. 2021 obravnaval vlogo v zvezi z afero glede izdajanja zdravniških spričeval brez opravljenega pregleda ali preiskav sprejel naslednji sklep:

Sklep 16/8/2021: OPEV v načelnem mnenju meni, da je izdajanje lažnih zdravniških potrdil skrajno zavržno dejanje, ki predstavlja kršitve Kodeksa zdravniške etike v 4. in 61. členu: Ravnanje je lahkomiselno, neodgovorno, neetično in potencialno nevarno za zdravje in življenje posameznikov, ki takšna potrdila prejmejo. Ravnanje hkrati predstavlja tudi kršitev iz Pravilnika o odgovornosti zdravnikov iz zobozdravnikov zaradi kršitev njihovih dolžnosti ter organizaciji in delu razsodišča zbornice. V času pandemije covida izdajanje lažnih covidnih potrdil predstavlja tudi ogrožanje javnega zdravja. OPEV tudi ugotavlja, da je povpraševanje po takšnih potrdilih neodgovorno do lastnega zdravja in nevarno, v času covida pa tudi neetično in nevarno za zdravje drugih.