Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izdajanje lažnih zdravniških potrdil je skrajno zavržno dejanje, ki predstavlja kršitve Kodeksa zdravniške etike

01.12.2021 15:51

Odbor za pravno etična vprašanja (v nadaljevanju odbor) je na svoji 8. seji dne 11. 11. 2021 obravnaval vlogo v zvezi z afero glede izdajanja zdravniških spričeval brez opravljenega pregleda ali preiskav sprejel naslednji sklep:

Sklep 16/8/2021: OPEV v načelnem mnenju meni, da je izdajanje lažnih zdravniških potrdil skrajno zavržno dejanje, ki predstavlja kršitve Kodeksa zdravniške etike v 4. in 61. členu: Ravnanje je lahkomiselno, neodgovorno, neetično in potencialno nevarno za zdravje in življenje posameznikov, ki takšna potrdila prejmejo. Ravnanje hkrati predstavlja tudi kršitev iz Pravilnika o odgovornosti zdravnikov iz zobozdravnikov zaradi kršitev njihovih dolžnosti ter organizaciji in delu razsodišča zbornice. V času pandemije covida izdajanje lažnih covidnih potrdil predstavlja tudi ogrožanje javnega zdravja. OPEV tudi ugotavlja, da je povpraševanje po takšnih potrdilih neodgovorno do lastnega zdravja in nevarno, v času covida pa tudi neetično in nevarno za zdravje drugih.