Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Odziv na zapis »slovenskih zdravnikov«

08.11.2021 12:16

V javnosti se je v zadnje času pojavil daljši zapis o pomislekih pri omejevanju epidemije z uporabo cepiva pri otrocih, ki ga je podpisalo nekaj posameznih zdravnikov in predstavnikov drugih poklicev. Želimo vas opozoriti, da gre za stališča podpisanih posameznikov in ne za stališča slovenskih zdravnikov.

Ponavljajoči zadržki do cepljenja so lahko le deloma razumljivi zaradi številnih neresničnih in nepreverjenih zapisov ter selektivnih povzetkov analiz, ki se pojavljajo v javnosti. Svet je z več kot sedmimi milijardami uporabljenih odmerkov potrdil znanstveno soglasje, da je cepivo najboljši odgovor na epidemijo. S skoraj 30 milijoni odmerkov dodatno cepljenih ljudi dnevno se ta številka še povečuje. Dobrobit je merljiva in v državah s pozitivno naravnanostjo do cepiva je očiten bistveno manjši delež ljudi, ki potrebujejo pomoč bolnišnic zaradi epidemije. S tem ostaja vsaj tam zdravstvo enako dostopno tudi za druge težave, ki s pojavom epidemije niso izginile.

Večja uporaba cepiv pomeni večjo varnost, vsak vbod je korak proti življenju brez omejitev. Zapis skupine različnih izobrazb (biologije, veterine in medicine) izraža javno zadržanost do znanosti in selektivno izbiro podatkov pri omejevanju širjenja bolezni pri  mladoletnikih, saj s cepljenjem povezujejo vse dogodke, ki so zgodili cepljenim - tudi samomore. Posamezni podpisniki so bili zaradi objav brez znanstvenih podlag že v postopkih Zdravniške zbornice Slovenije, ki je in bo še naprej skušala v čim večjem obsegu zajeziti zavajanje laične javnosti. Vsi člani skupnosti si namreč želimo čim prejšnji in čim boljši zaključek svetovne epidemije.