Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Neresnične informacije v zvezi s serološkimi testi na protitelesa za SARS-CoV-2

07.09.2021 15:02

Zbornica se je seznanila, da v javnosti krožijo neresnične informacije v zvezi z Uredbo (EU) 2021/953 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. junija 2021 o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19.

V izogib dvomu pojasnjujemo, da se z Uredbo na Evropsko komisijo zgolj prenaša pooblastilo, da lahko na podlagi smernic Odbora za zdravstveno varnost, ECDC ali EMA sprejme delegirane akte z namenom, da se omogoči izdajanje potrdil o preboleli bolezni na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, testa na protitelesa, vključno s serološkim testom na protitelesa za SARS-CoV-2, ali katere koli druge znanstveno zanesljive metode.

Evropska komisija pri tem oceni, ali je primerno in izvedljivo sprejeti navedene akte na podlagi pridobljenih smernic o razpoložljivih znanstvenih dokazih in ravni standardizacije v zvezi z možnostjo za izdajo potrdil o preboleli bolezni na podlagi testa na protitelesa, vključno serološkega testa na protitelesa za SARS-CoV-2, ob upoštevanju razpoložljivosti in dostopnosti teh testov.

Poudarjamo pa, da navedena Uredbe nikakor ne nalaga obveznosti državam članicam, da zagotovijo izdajo potrdil o preboleli bolezni COVID-19 na podlagi seroloških testov na protitelesa za SARS-CoV-2, kot se to neresnično navaja v določenih krogih javnosti.

Oddelek za pravne zadeve