Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Neresnične informacije v zvezi s serološkimi testi na protitelesa za SARS-CoV-2

07.09.2021 15:02

Zbornica se je seznanila, da v javnosti krožijo neresnične informacije v zvezi z Uredbo (EU) 2021/953 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 14. junija 2021 o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19.

V izogib dvomu pojasnjujemo, da se z Uredbo na Evropsko komisijo zgolj prenaša pooblastilo, da lahko na podlagi smernic Odbora za zdravstveno varnost, ECDC ali EMA sprejme delegirane akte z namenom, da se omogoči izdajanje potrdil o preboleli bolezni na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, testa na protitelesa, vključno s serološkim testom na protitelesa za SARS-CoV-2, ali katere koli druge znanstveno zanesljive metode.

Evropska komisija pri tem oceni, ali je primerno in izvedljivo sprejeti navedene akte na podlagi pridobljenih smernic o razpoložljivih znanstvenih dokazih in ravni standardizacije v zvezi z možnostjo za izdajo potrdil o preboleli bolezni na podlagi testa na protitelesa, vključno serološkega testa na protitelesa za SARS-CoV-2, ob upoštevanju razpoložljivosti in dostopnosti teh testov.

Poudarjamo pa, da navedena Uredbe nikakor ne nalaga obveznosti državam članicam, da zagotovijo izdajo potrdil o preboleli bolezni COVID-19 na podlagi seroloških testov na protitelesa za SARS-CoV-2, kot se to neresnično navaja v določenih krogih javnosti.

Oddelek za pravne zadeve