Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

NUJNO OBVESTILO PRIPRAVNIKOM, SEKUNDARIJEM IN SPECIALIZANTOM!

02.09.2021 12:35

Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19

Spoštovani,

Obveščamo vas, da je bila v Uradnem listu RS, št. 139/21 z dne 1. 9. 2021 objavljena Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (v nadaljnjem besedilu: odredba), ki jo je sprejel minister za zdravje: Uradni list - Vsebina Uradnega lista (uradni-list.si)

Odredba je začela veljati danes, 2. 9. 2021 in velja do 31. 10. 2021.

Zbornica o tem, da se ta odredba pripravlja in da bo sprejeta, s strani Ministrstva za zdravje ni bila obveščena niti ni bila vključena v njeno pripravo.

Odredba se nanaša na vse zdravnike na usposabljanju: doktorje dentalne medicine pripravnike, zdravnike sekundarije ter zdravnike specializante in doktorje dentalne medicine specializante.

Odredba določa, da se usposabljanje opravlja tako, da zdravnika na usposabljanju delodajalec pozove na delo z namenom vključitve v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19.

Delodajalec lahko zdravnika na usposabljanju pozove na delo le, če v času poziva zagotavlja bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za COVID-19, oziroma ima organiziran oddelek COVID-19 in da je vpoklic namenjen zagotavljanju kadrovskih zmogljivosti za bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za COVID-19.

Če delodajalec nima te potrebe, se lahko zdravnika na usposabljanju vključi v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19, pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, pri katerem je na kroženju.

Zdravniku na usposabljanju se delo pri izvajanju zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje COVID-19, upošteva v čas kroženja v skladu s programom usposabljanja.

Če se mu to delo ne more upoštevati v čas usposabljanja, se usposabljanje na predlog nadzornega oziroma glavnega mentorja ustrezno podaljša.

Po naših informacijah imajo na dan 2. 9. 2021 oddelke COVID-19 organizirane naslednje ustanove:

  • UKC Ljubljana
  • UKC Maribor
  • Klinika Golnik
  • SB Murska Sobota
  • SB Celje

Za dodatna pojasnila na številna vprašanja v zvezi z odredbo, ki jih danes prejemamo s strani članov, se obračamo na Ministrstvo za zdravje in vas bomo z njihovimi odgovori sproti seznanjali na spletnih straneh zbornice.

Oddelek za pripravništvo, sekundariat, licence in register zdravnikov in
Oddelek za specializacije Zdravniška zbornica Slovenije