Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Primarij mag. Dušan Repovš je prejel državno odlikovanje

31.08.2021 11:29

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek, 30. 8. 2021, na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja.

Medaljo za zasluge je prejel primarij mag. Dušan Repovš, zdravnik specialist socialne medicine, za velike zasluge v javnem zdravstvu in preventivni medicini ter še posebej v zdravstveni vzgoji.

V utemeljitvi so med drugim zapisali: »Dušan Repovš je predvsem človek z velikim srcem. Njegova ljubezniva pozornost do vsakogar in sposobnost navezovanja stikov med in z ljudmi sta mu pomagali tako pri zdravniškem kakor pri organizacijskem delovanju. Čeprav je delo zdravnika splošne medicine v 30 letih opravljal zgolj občasno, je bil med bolniki izjemno priljubljen. Vedoželjnost, poštenost, zanesljivost in strpnost ter organizacijske sposobnosti in delavnost so osebnostne značilnosti, s katerimi v strokovnih krogih opisujejo primarija Repovša. Med ljudmi je predvsem razumljen in priljubljen kot učitelj, prijatelj in podpornik socialno šibkih.

V njegovi bibliografiji je približno 60 strokovnih in prav toliko znanstvenih prispevkov. Širši javnosti je zagotovo najbolj znan kot soavtor številnih učbenikov in brošur, še posebej tistih za prvo pomoč, ki so izšli v številnih izdajah in ponatisih in po katerih so se učile generacije Slovencev.

Primarij Repovš je vse svoje delovno življenje sledil načelu »bolje preprečevati kakor zdraviti« in svoja prizadevanja in ustvarjanja je usmerjal k temu plemenitemu poslanstvu. Z zdravim življenjskim slogom, pozitivnim razmišljanjem in skrbjo za lastno dobro zdravje je spodbujal tudi druge – od najmlajših do najstarejših – k bolj zavestni in odgovornejši skrbi za zdravje in počutje.«

Zdravniška zbornica iskreno čestita ob prejemu državnega odlikovanja in se primariju zahvaljuje za vse zasluge na področju delovanja javnega zdravstva in zdravstvene vzgoje.

Celoten prispevek je dostopen tukaj.


Skupinska_szj prava

Foto: Daniel Novakovič/STA