Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Samotestiranje za dijake in učence

26.08.2021 13:42

Ministrstvo za zdravje je izdalo navodila družinskim zdravnikom in pediatrom (dostopna tukaj), naj ti pooblastijo NIJZ za generiranje eReceptov, zdravnika mag. Franca Vindišarja, dr. med. spec. pa za avtorizacijo eReceptov za izdajo testov za samotestiranje učencev in dijakov. Navodilo nadalje predvideva, da lečeči zdravniki priložijo tudi seznam vseh svojih pacientov, ki sodijo v določeno starostno skupino, oziroma njihovih številk KZZ in to posredujejo NIJZ-ju.

Zbornica je ministrstvo nemudoma opozorila (dopis dostopen tukaj), da dano navodilo predvideva obsežno obdelavo osebnih podatkov, kot tudi prenos pooblastila za izdajo eReceptov, brez predhodnega soglasja pacientov, za kar je potrebna ustrezna pravna podlaga, ki pa je ministrstvo v svojem dopisu ni navedlo. 

Zbornica je pridobila tudi mnenje Informacijskega pooblaščenca (dostopno tukaj) v zvezi s predlaganim postopanjem. Po mnenju Informacijskega pooblaščenca bi predlagana obdelava osebnih podatkov predstavljala precejšnje tveganje za nezakonito obdelavo osebnih podatkov, saj bi morali udeleženci izpolniti vrsto zahtevnih osnovnih in dodatnih obveznosti iz Splošne uredbe o varstvu podatkov ter bi prišlo do množične obdelave posebnih kategorij osebnih podatkov in to s strani več udeležencev, pri čimer razmerja med njimi niso dovolj jasno opredeljena. Informacijski pooblaščenec tudi opozarja, da je zakonitost obdelave osebnih podatkov odvisna od zakonitosti pooblastil ali prenosa pooblastil, ki pa sta v konkretnem primeru lahko sporna pravna posla (npr. vprašanje ustrezne specialnosti pooblaščenega zdravnika, problem nesodelovanja pacientov, nejasnost ali gre za klasična pooblastila ali za prenos pooblastil)  ter izpostavlja, da za tovrstno obdelavo osebnih podatkov ni ustrezne ureditve v zakonu.

V skladu z vsem navedenim zbornica zaključuje, da je s strani ministrstva predlagan način zagotavljanja testov za samotestiranje dijakov in učencev pravno in administrativno zelo zapleten in zamuden, zlasti pa tudi v več delih potencialno nezakonit.

Zbornica je ministrstvo seznanila z mnenjem Informacijskega pooblaščenca in ministrstvo pozvala, naj predvidi zakonit in poenostavljen (tako za izvajalce zdravstvene dejavnosti kot za učence in dijake) način zagotavljanja testov, primeroma z razdeljevanjem testov v izobraževalnih ustanovah, kot je bilo to izvedeno v preteklosti. Ob tem je zbornica ministrstvo tudi pozvala, da prekliče dano navodilo izvajalcem zdravstvene dejavnosti in s tem prepreči potencialno nezakonito obdelavo osebnih podatkov. Celoten dopis zbornice je dostopen tukaj.

Oddelek za pravne zadeve