Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pravno mnenje o ravnanju z elektronsko komunikacijo pacientov

04.08.2021 15:14

Zdravniška zbornica Slovenije je bila s strani članov seznanjena z aktualno problematiko, povezano z vse večjim številom e-sporočil, ki jih zdravniki prejemajo na svoje službene e-poštne naslove. Iz navedenega razloga je Oddelek za pravne zadeve pripravil pravno mnenje o možnih omejitvah prejemanja elektronskih sporočil pacientov in o dolžnem ravnanja zdravnikov in zobozdravnikov s prejetimi elektronskimi sporočili.

Po mnenju Oddelka za pravne zadeve ni sporno, če si izvajalci prizadevajo, da je elektronska komunikacija namenjena zgolj naročanju na zdravstvene storitve in ne dejanski izvedbi zdravstvenih storitev. V mnenju pa si izvajalci lahko preberejo, kakšno postopanje je pravno primerno in kakšne so njihove dolžnosti povezane z elektronskimi sporočili pacientov. Oddelek za pravne zadeve je pripravil tudi primer obvestila, s katerim lahko izvajalci paciente (primeroma z objavo na spletni strani) obvestijo, da je elektronska komunikacija namenjena izključno naročanju in ne posredovanju sporočil o simptomih, postavljanju vprašanj, prošnjam za zdravstveni nasvet itd. Primer takega obvestila se nahaja na koncu pravnega mnenja.

 Pravno mnenje je dostopno tukaj.

Oddelek za pravne zadeve