Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Obvestilo za člane, ki so si pridobili tuji naziv oziroma tuji strokovni ali znanstveni naslov

16.06.2021 08:53

Za vse imetnike tujih (v tujini pridobljenih) nazivov oziroma strokovnih ali znanstvenih naslovov velja, da lahko te nazive in naslove uporabljajo v Republiki Sloveniji v izvorni obliki v skladu s predpisi države izvora listine o izobraževanju (oziroma v njihovi transkripciji).

Uporabo tujega naziva oziroma naslova opredeljuje 19. člen Zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja. V skladu z navedenim določilom lahko imetnik tuje listine o izobraževanju, ki si je pridobil tuji naziv oziroma naslov, tega uporablja v Republiki Sloveniji v izvorni obliki v skladu s predpisi države izvora listine o izobraževanju oziroma v njegovi transkripciji. Tuji naziv oziroma naslov, ki se ne prevaja v slovenski jezik, se navaja skupaj z navedbo države izvora listine o izobraževanju, prevedeno v slovenski jezik.

Zapisa države izvora se ne krajša, temveč se zapiše celo ime.

Primeri*:

  • tuji naslov: Diplom Ingenieur, Zvezna republika Nemčija
  • tuji naziv poklicne izobrazbe: bravar, Bosna in Hercegovina
  • tuje poimenovanje stopnje izobraževanja: Bachelor of Science, Združene države Amerike
  • tuje poimenovanje izobraževalnega programa: Master of European Studies, Kraljevina Belgija

(*vir)

Zbornica je pri preverjanju točnosti in ažurnosti podatkov v registru zdravnikov ugotovila, da je pri nekaterih članih, ki so si pridobili tuji naziv oziroma strokovni ali znanstveni naslov in to sporočili zbornici za namen vnosa v register zdravnikov, neustrezno (zgolj s kratico) navedeno ime države izvora listine o izobraževanju. Zbornica je zato popravila te navedbe in imena držav izvora listin o izobraževanju zapisala s celim imenom ter v slovenskem jeziku.

Več informacij o tem vam je na voljo na spletnih straneh centra ENIC-NARIC na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Člane obenem vljudno prosimo, da preverijo zgoraj navedene in druge svoje podatke v registru zdravnikov ter nam sporočijo morebitne spremembe ali popravke.