Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Javni posvet – vse o cepljenju proti covidu-19 za otroke od 12. leta naprej, nosečnice in doječe matere

16.06.2021 11:01

Vabljeni k poslušanju posnetka javnega posveta o cepljenju proti covid-19 za otroke od 12. leta naprej, nosečnice in doječe matere, ki ga je Zdravniška zbornica Slovenije pripravila včeraj. Na njem so na vprašanja udeležencev odgovarjali prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., Denis Baš, dr. med., izr. prof. dr. Miha Lučovnik, dr. med. in izr. prof. dr. Nataša Toplak, dr. med. 

V uvodu je udeležence nagovorila prof. dr. Bojana Beović, dr. med., vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Sogovorniki so spregovorili o tem:

 • kakšne so lahko posledice prebolelega covida-19 pri otrocih,
 • kdo so ranljive skupine med otroki za težji potek bolezni,
 • zakaj je priporočljivo cepiti otroke od 12. leta naprej,
 • kako je s cepljenjem nosečnic in kakšno tveganje zanje predstavlja covid-19,
 • kako varno je cepivo za plod in ali so na voljo podatki, študije, kako je s cepljenjem doječih mamic,
 • kaj vse že vemo o morebitnih stranskih učinkih cepiv proti covidu-19 in
 • kateri so tisti znaki po cepljenju, na katere morate biti pozorni in obiskati zdravnika.


Pripravili smo vam povezave do posameznih predavanj in nato tudi odgovorov na vprašanja.  

Uvodni nagovor >>>

 • prof. dr. Bojana Beović, dr. med., specialistka infektologije, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ

Zakaj je samo s cepljenjem mogoče ustaviti epidemijo in kakšna so najnovejša dognanja v zvezi s cepljenjem nosečnic in doječih mater >>>

 • prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., specialist infektologije in interne medicine, predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo

Nosečnost in covid-19 ter hudi poteki covida-19 v tej skupini >>>

 • izr. prof. dr. Miha Lučovnik, dr. med., Ginekološka klinika

Ranljive skupine med otroki in hudi poteki ter posledice covida-19 pri otrocih >>>

 • izr. prof. dr. Nataša Toplak, dr. med., Pediatrična klinika, Služba za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo

Najpogostejše dileme staršev in kako zagotoviti, da bodo jeseni šole ostale odprte? >>>

 • Denis Baš, dr. med., pediater in predsednik Sekcije primarnih pediatrov Združenja za pediatrijo pri SZD

Kaj so najpogostejša vprašanja v zvezi s covidom-19, ki jih v povezavi s tematiko prejema klicni center >>>

 • prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., Infekcijska klinika UKC Ljubljana, strokovna vodja klicnega centra za koronavirus

Vprašanja in odgovori >>>

Vprašanja in odgovori (iz razprave) 

Letnica rojstva za cepljenje
Prebrala sem, da se cepivo Comirnaty za preprečevanje koronavirusne bolezni 2019 (covid-19) lahko v Sloveniji uporablja pri ljudeh, starih 12 let in več. Zanima me ali se kot 12 let in starejše šteje letnica rojstva (torej 2009 in starejši) ali se upošteva točen datum rojstva (npr. do danes vsi, ki so rojeni pred 08.06.2009)?

Odgovarja prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. >>>


Doječe mamice – prebolela okužba, kdaj naj se cepi 
Moje vprašanje se nanaša na cepljenje doječih mamic, ki so covid-19 že prebolele (pri tistih, kjer še ni minilo 6 mesecev od okužbe in pri tistih, kjer je že več kot 6 mesecev).  Kako postopati v tem primeru, kdaj in s koliko odmerki je priporočljivo cepljenje? Ali naj na odločitev za cepljenje vpliva to, koliko časa je minilo od poroda? Se katero cepivo bolj priporoča?

Odgovarja izr. prof. dr. Lučovnik, dr. med. >>>


Cepljenje oseb mlajših od 12 let 

Zanima me kakšno je vaše mnenje o cepljenju ev. tudi mlajših otrok od 12 let? S tem imam v mislih predvsem možnost MISC po cepljenju? (MISC - Multisystem Inflammatory Syndrome in Children/ več organski vnetni sindrom pri otrocih)

Odgovarja izr. prof. dr. Nataša Toplak, dr. med. >>>

Odgovarja Denis Baš, dr. med. >>>


Otrok, 12 let,  z gensko boleznijo: motorično-senzorično nevropatijo – prebolel covid-19 oktobra 2020 – ali se lahko cepi glede na spisek zdravil, ki jih ne sme prejeti

Imam 12-letno hčerko, ki ima gensko bolezen motorično-senzorično nevropatijo (CMT - propadanje živcev in mišic). Bolezen napreduje, oktobra 2020 pa je Covid-19 prebolela asimptomatsko. Zanima me ali se lahko cepi, glede na dolg spisek zdravil, ki jih ne sme prejeti, ker bi ji bolezen še znatno poslabšali? Ali se mogoče ve, kakšne posledice bi lahko cepivo pustilo?

Odgovarja Denis Baš, dr. med. >>> 

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


15-letnik, najstnik z Aspergerjevim sindromom – ali lahko izbiramo cepivo - cepljenje z Johnson&Johnson 

Zanima me, kdaj se bo pričelo cepljenje 15-letnikov oz. moj sin bo oktobra dopolnil 16. let. 

Ali se lahko izbira cepivo? Moj 15-letnik je najstnik z Aspergerjevim sindromom in ga je strah injekcij, zato bi najraje, da se cepi z Johnson&Johnson cepivom, kjer je potreben samo en odmerek. Že tako sem ga komaj prepričala, da je pristal na cepljenje. Sama sem že cepljena z obema odmerkoma, njega pa sem tudi že prijavila.

Odgovarja Denis Baš, dr. med. >>>


Otroka sta prebolela covid-19 november 2020 – ali naj se cepita?

Otroka sta novembra 2020 prebolela covid-19 v zelo blagi obliki - Katja 11 let in Gregor 12 let lansko leto. Kako je v tem primeru s cepljenjem?

Odgovarja prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. >>>


Kdaj cepiti otroka - zdaj ali jeseni?

Kdaj naj cepim otroka, ki je že dopolnil 12 let, ali zdaj ali šele jeseni pred vstopom v šolo?

Odgovarja Denis Baš, dr. med. >>>

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


Prebolela covid-19, ima astmo, v preteklosti tudi anafilakični šok na zdravilo za zob

Konec oktobra in novembra 2020 sem prebolela covid-19...imela sem kar težave, ker imam astmo, vendar se je izšlo, da ni bilo treba v bolnico.

Zanima me, ali je smiselno oz. VARNO, da se cepim? Skrbi me zaradi tega, ker imam tudi ogromno alergij in v preteklosti sem imela anafilaktični šok na zdravilo za zob (če se prav spomnim je bil toksavit oz. zelo alergična sem na formaldehid, ki je tudi ena sestavina tega zdravila.

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


Verjetnost za težji potek bolezni pri 40-letniku in pri 16-letniku

Kolikšna je verjetnost, da umrem za posledicami Covid19 virusa in kolikšna je verjetnost, za težji potek bolezni in možne posledice po preboleli bolezni pri starosti 40 let? Prav tako me zanima verjetnost za enake posledice za sina starega 16 let? Lahko mi sporočite primerjavo glede na verjetnost, da zadenem sedmico na Lotu za moje lažje razumevanje.

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


Zakaj ni potrebno testiranje cepljenih?

Glede na to, da cepljeni še vedno širijo virus, zakaj za njih ni potrebno testiranje za opravljanje dejavnosti za katere se zahteva testiranje, obisk notranjosti restavracij in potovanje iz Slovenije in prihod nazaj v Slovenijo ...?

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


Vrstni red cepljenja otrok 

Ali se prijavljeni otroci, mlajši od 16 let, ki so se prijavili za cepljenje preko e-uprave že v mesecu decembru 2020 in je bila prijava potrjena preko z-vem na vrsti glede datum prijave? Je upoštevan še kakšen drug kriterij pred datumom prijave, npr. starost?

Odgovarja prof. dr. Mojca Matičič, dr. med. >>>


Varnostne študije mRNA cepiv pri otrocih  

Kakšne varnostne študije obstajajo, ki govorijo o dolgoročni varnosti uporabe mRNA cepiv pri otrocih nad 12 let? Na kakšnih populacijah so bile narejene? Imamo kakšne podatke na plodnost pri puncah in fantih glede mRNA cepiv in spike proteinov?

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


O smrtnosti in krvnih strdkih pri vektorskih cepivih

Kako je v primeru, da jemljem zdravila proti strjevanju krvi (pradaxa, xa-relto, aspirin …)? Kaj pa, če jemljem kontracepcijske tablete? Kaj če imam ugotovljeno bolezen zaradi katere imam zmanjšano koncentracijo krvnih ploščic (trombocitov). Kaj pa, če sem že imel globoko vensko trombozo. Kaj če imamo v družini težave s krvnimi strdki?

Odgovarja prof. dr. Janez Tomažič, dr. med. >>>


Ali so znani neželeni stranski učinki po cepljenju z mRNA cepivom pri otrocih in  kako je z miokarditisom po drugem odmerku?

Ali so pri nas že znani kakšni neželeni stranski učinki po cepljenju otroka z mRNA cepivom? Kako je z miokarditisom/endokarditisom po drugem odmerku cepljenja? Kdaj se pojavi? Ali je varneje, da otrok zaradi tega ostane po drugem odmerku cepljenja še nekaj dni/tednov v okolju, kjer ima možnost zdravstvene oskrbe ali lahko gre dva dni po cepljenju na potovanje v zelo oddaljeno državo? 

Odgovarja Denis Baš, dr. med. >>>


O dolgoročnih neželenih učinkih cepljenja

Odgovarja izr. prof. dr. Nataša Toplak, dr. med. >>>