Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Specialisti ortodontije na seminarju prvič ponovno v živo

13.06.2021 13:32

Ortodonti prvič spet v živo v Modri dvorani na ZZS, maj 2021


Dr. Sanda Lah Kravanja

Slovensko ortodontsko društvo je v času sproščanja ukrepov v tretjem valu epidemije covida-19 prvič organiziralo strokovno srečanje ponovno v živo, dne 29. maja 2021 z naslovom: Digitalizacija v ortodontiji in ortodontsko zdravljenje z alignerji – naše izkušnje. Po dveh uspešno izvedenih spletnih seminarjih tudi epidemiološki varnostni ukrepi niso (z)motili veselja ob ponovnem snidenju v prostorih ZZS v Domus Medica. Organizacija hibridnega srečanja s predavanji v živo in preko videokonferenčnega klica je bila velik organizacijski zalogaj. Uvodni gost je bil podpredsednik ZZS in predsednik Odbora za zobozdravstvo Krunoslav Pavlović, ki je v uvodnem nagovoru podal aktualne informacije s področja zobozdravstva. Sledili sta odlični predavanji mednarodnih strokovnjakov prof. dr. Maje Ovsenik in dr. Lorenza Moserja.

Predstojnica Katedre za čeljustno in zobno ortopedijo, profesorica Maja Ovsenik, je pripravila pregledno predavanje Digitalizacija v ortodontiji, v katerem je izpostavila tudi številne prispevke slovenskih ortodontov raziskovalcev na tem področju. Predavanje tujega gosta je bilo videokonferenčno za udeležence v Modri dvorani in specializante čeljustne ortodontije od doma na Zoom povezavi. Predavatelj dr. Lorenz Moser je v predavanju z naslovom: Early Non-Appliance Treatment: Why, When, and How? odlično predstavil pomen zgodnjega ukrepanja in terapevtovega znanja in izkušenj, ki jih posedujemo specialisti ortodontije, da pomagamo našim pacientom tudi v najzgodnejših obdobjih, ter pomen zavedanja o tem, da je to najpomembnejše orodje, s katerim zdravimo.

V strokovnem delu Ortodontsko zdravljenje z alignerji – naše izkušnje so o ortodontskem zdravljenju z alignerji »iz prakse za prakso« aktivno sodelovali kolegi Katja Arko Kampuš, Tadeja Kramarič Čizmazija, Miha Bobič in Karmen Verhovec. S svojstvenim pristopom so nam odprli vrata v lastne ordinacije in delo s pacienti, udeleženci so bili nad predstavljenim navdušeni.

Volilno skupščino SOD je vodila predsednica društva dr. Sanda Lah Kravanja, potekala je po utečenem protokolu in brez zapletov. Pregledali so minulo delo, izvolili člane v upravni odbor društva ter predstavili vizije dela za naslednje mandatno obdobje.

Predsednica SOD bo tudi v naslednjem mandatnem obdobju dr. Sanda Lah Kravanja, ki se je v imenu novoizvoljenega UO zahvalila za ponovno izkazano zaupanje ter napovedala učinkovito in pregledno sodelovanje tudi v prihodnje. Ekipi v UO sta se pridružila novoizvoljena podpredsednik SOD Tomaž Košorok in podpredsednik strokovnega odbora Damijan Blatnik.

Okrogla miza z naslovom Ortodontsko zdravljenje z alignerji je, poleg zdravljenja s temi novimi orodji, odprla številne aktualne teme v ortodontiji, za katere SOD ob pogosti menjavi sogovornikov in odgovornih na MZ in ZZZS vztrajno daje pobude in predlaga rešitve. Izmenjava mnenj in pogledov med kolegi je bila zelo dobrodošla.

Na srečanju ortodontov so v preddverju Domus Medica lahko ponovno sodelovali razstavljavci, za njihov prispevek in hitro organizacijo smo se jim v imenu SOD lepo zahvalili.

Celodnevno strokovno srečanje je bilo programsko pestro in zahtevno, kljub temu pa smo bili udeleženci enotni tudi v mnenju, da smo srečanja s kolegi v živo zelo pogrešali.