Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Je covid-19 kot povečevalno steklo za nasilje v zdravstvu?

06.05.2021 10:36

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 6. maj 2021 – Pod skupnim naslovom »Je covid-19 kot povečevalno steklo za nasilje v zdravstvu?« je Zdravniška zbornica Slovenije začela s ciklom petih strokovnih izobraževanj za zdravnike in zobozdravnike. Namen izobraževanj je zdravnikom in zobozdravnikom podati čim več potrebnih informacij in predvsem tudi veščin, kako pravočasno prepoznati in preprečiti nasilne dogodke s strani pacientov ali njihovih svojcev. Prvega takega izobraževanja, ki je bilo včeraj pozno popoldne, se je udeležilo preko 180 zdravnikov in zobozdravnikov.

Izobraževanja potekajo vsako sredo zvečer skozi celoten maj. Program izobraževanj je oblikoval programski odbor, ki ga sestavljajo: prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., Dejan Baša, samostojni policijski inšpektor, SUP PU Ljubljana, in Vesna Habe Pranjič, univ. dipl. prav., iz Zdravniške zbornice Slovenije.  

Vsako srečanje ima uvodno predavanje na določeno temo, nato pa so udeležencem na voljo člani programskega odbora, ki poleg osrednjega predavatelja odgovarjajo na vprašanja udeležencev. Teme, ki se bodo še zvrstile, so: kako prepoznati grozeči izbruh nasilja in kako ga preprečiti, predstavitev primerov iz prakse, predstavitev tehnike deeskalacije – teoretično in praktični primeri, ter predstavitev zborničnih podpornih dejavnosti na tem področju. Ciklus izobraževanj se bo zaključil 2. junija s povzetki, poudarki, analizo primerov in usmeritvami za naprej. Že včeraj na prvem izobraževanju pa je bil podan predlog udeležencev, da bi morali o problematiki nasilja v zdravstvu in kako se soočati s tem seznaniti že študente, pred diplomo.

Tokratna serija izobraževanj za zdravnike in zobozdravnike je nastala kot odziv Zdravniške zbornice Slovenije na opažanje, da se je število nasilnih incidentov v času covida-19 še povečalo. V marcu 2021 je zbornica zaznala trikrat več prijav nasilnih dogodkov kot pred letom dni. Samo v zadnjem tednu pa so bile na zbornico spet podane štiri nove prijave nasilnih dogodkov.  

Zdravstveni delavci so bili že pred pandemijo pogosto tarče nasilja. Bolni, psihično izzvani, zaskrbljeni, trpeči, prestrašeni ljudje reagirajo nagonsko, samoohranitveno in zato lahko tudi nasilno. V obnašanju se pogosto zrcalijo elementi posameznih faz sprejemanja slabe novice – zanikanje, pogajanje, obtoževanje, apatija in resignacija, v katerih se lahko pacient »zatakne«.

Pogosto se dogaja tudi, da pacienti ali njihovi svojci v svoji stiski ne ločijo sistema od posameznikov in ne vidijo, da zahteve, ki jih imajo do zdravnikov, presegajo možnosti in okvire storitev, ki jih zdravniki lahko in smejo nuditi. Za zdravnike je bil že čas pred covidom-19 zelo zahteven, zdaj pa se poleg izčrpanosti zaradi dela še nekoliko pogosteje srečujejo z nasilnimi bolniki in (ali) njihovimi svojci. Taki izbruhi nasilja nedvomno vplivajo na vse udeležence in pri njih puščajo negativne posledice. Zdravniki se po takih dogodkih težje zberejo in nadaljujejo z delom. Predvsem pa poročajo, da so po takem dogodku nenehno v strahu in stiski, ali in kdaj se lahko dogodek ponovi.  

Rezultati ankete, ki jo je v letu 2018 izvedla Zdravniška zbornica Slovenije, so pokazali, da je bilo kar 71,4 % zdravnikov in zobozdravnikov, ki so odgovorili na anketo, že žrtev nasilja s strani bolnika ali njegovega svojca.

Zdravnike smo v anketi spraševali tudi po zaščitnih ukrepih, ki jih imajo v svojih delovnih okoljih: 42 % jih je odgovorilo, da imajo v stavbi stalno prisotnega varnostnika. Da imajo rdeči gumb, jih je pritrdilo 16,7 %. 45,6 % jih je odgovorilo, da jim je v primeru nasilja v zavodu, kjer delajo, na voljo obrazec za poročanje, le 20 % pa jih je potrdilo, da imajo v zavodu utečen postopek (protokol) obravnave nasilnega dogodka v vodstvu zavoda ali kinike, in le 17 % jih je odgovorilo, da so jim v njihovi zdravstveni ustanovi na voljo strokovna usposabljanja za primere nasilja. Prav tako so zdravniki v treh četrtinah menili, da imajo premalo veščin in znanja ter da potrebujejo tovrstna izobraževanja.

Zato je Zdravniška zbornica Slovenije kot stanovska organizacija zdravnikom omogočila vedno dostopen obrazec za poročanje o nasilnem dogodku, na voljo pa jim je tudi kontaktna številka za hitro svetovanje ali pomoč v primeru nasilja. Že v letih 2018 in 2019 je bilo izvedenih vrsta izobraževanj na temo preprečevanja nasilja.

Izobraževanja se zdaj nadaljujejo z novim ciklusom v maju in juniju, saj je mogoče z več strokovnega znanja s področja prepoznavanja znakov, ki vodijo v nasilne incidente, in nato z vodenjem komunikacije v smeri deeskalacije nasilje v številnih primerih preprečiti. In prav to je zelo pomemben korak, s katerim želimo kot zbornica in zdravniki prispevati k izboljšanju razmer – saj so pacienti naši partnerji in dober, zaupen, spoštljiv odnos je naš skupni cilj in zagotovilo, da lahko zdravnik dobro opravlja svoje delo – to je zdravljenje pacienta.

Ob tem prosimo vse, da dosledno spoštujejo, da ima zdravstveno osebje, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. Zdravniška zbornica Slovenije prav zato odločno podpira načelo ničelne tolerance do vsakršnega nasilja nad komerkoli, kar vključuje tudi zdravnike in zobozdravnike, saj je njihova varnost hkrati predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov.