Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Po PKP 7 bi za prisilno upokojitev do konca 2022 pogoje izpolnilo 951 zdravnikov in zobozdravnikov ali 10 odstotkov vseh ​

28.12.2020 10:54

Sporočilo za javnost

Ljubljana,  28. december 2020. V zakonodajnem postopku je predlog t.i. PKP7, ki v 28. členu spreminja Zakon o delovnih razmerjih. S predlagano spremembo Zakona o delovnih razmerjih bi lahko delodajalec delavcu, ki  izpolni pogoje za pridobitev  starostne pokojnine (tj. 40 let delovne dobe brez dokupa dobe in 60 let starosti ali pa vsaj 15 let delovne dobe in 65 let starosti), izredno odpovedal pogodbo o zaposlitvi z odpovednim rokom 60 dni.

Zbornica opozarja, da bi nekritična uporaba te spremembe za zdravnike oz. zobozdravnike lahko imela drastične posledice za zdravstvo. Že letos bo pogoje za upokojitev izpolnilo 497 zdravnikov in 117 zobozdravnikov. Do konca leta 2022 pa še dodatno 290 zdravnikov in 47 zobozdravnikov. To je skupaj kar 951 zdravnikov in zobozdravnikov ali 10,51 % vseh trenutno aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov. Kakršen koli prisilni odliv aktivnih v upokojitev bi še dodatno ogrozil dostopnost  zdravstva.

Zdravniška zbornica Slovenije zato opozarja, da je tak ukrep, ki ga prinaša sedmi protikoronski paket (PKP 7), o katerem danes razpravljajo poslanci Odbora za finance v Državnem zboru, v tem času še posebej pa za zdravstvo – skrajno neprimeren. Poleg tega takšno prisilno upokojevanje omogoča delodajalcem, da določenim delavcem delovno razmerje arbitrarno preneha, drugim pa ne. Zastavlja se vprašanje, kako bo zagotovljeno, da bodo ti postopki potekali transparentno in ne bodo uporabljeni za prisilno upokojevanje le nekaterih zaposlenih, ki bodo izpolnili te pogoje. Slednje ne velja le za zdravstvo ampak za celotno javno upravo in tudi gospodarstvo.  

Sprejeti ukrep bi na področju družinske medicine do konca leta 2022 pomenil, da bi se ob vsesplošnem pomanjkanju družinskih zdravnikov v upokojitev lahko poslalo še dodatno 185 družinskih zdravnikov, kar predstavlja 13,43% vseh , na področju pediatrije bi to pomenilo izgubo 76 pediatrov do leta 2022 (oz. 11,66% vseh) in 52 ginekologov s področja ginekologije (oz. 13,27% vseh)

Na sekundarni ravni zdravstvenega varstva bi se s sprejetim ukrepom do konca leta 2022 upokojilo npr. 50 internistov, 32 psihiatrov in 19 ortopedskih kirurgov. To bi močno poslabšalo dostopnost do specialistične in bolnišnične obravnave. 

Prav tako bi potencialno prisilno upokojevanje po oceni zbornice močno poslabšalo tudi zobozdravstveno oskrbo prebivalstva. Čakalne dobe se tudi tu podaljšujejo, v Sloveniji že zdaj vsaj od leta 2018 primanjkuje do 500 programov otroškega in odraslega zobozdravstva, zobozdravniki pa so v vedno večjih stiskah, ker ne morejo zagotavljati takšne dostopnosti svojim pacientom, kot jo pacientom obljubljata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Ministrstvo za zdravje. Po PKP 7 bi do konca leta 2022 pogoj za upokojitev izpolnilo tudi 164 zobozdravnikov (11,85 % vseh).

Že sedaj smo v Sloveniji po številu vseh zdravnikov na prebivalca na samem repu evropskih držav, s predlaganim ukrepom vlade v PKP 7 pa se bo ta razkorak le še povečal. Poleg kadrovske podhranjenosti, prekomerne administracije in preobremenjenosti slovenskih zdravnikov, ki jo je pandemija še povečala, bi bil ukrep prisilnega upokojevanja torej še en dodaten šok za slovenski zdravstveni sistem.

Zdravniška zbornica Slovenije