Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vlada sprejela osnutek predloga sedmega zakonskega protikoronskega paketa (PKP7) ki predvideva tudi podaljšanje roka za določitev odgovornega nosilca pri koncesionarjih

14.12.2020 15:11

Vlada RS je na seji dne 9. 12. 2020 sprejela osnutek predloga Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma tako imenovanega PKP7. Glavni cilj osnutka predloga zakona je omiliti in odpraviti posledice COVID-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva.

Osnutek predloga zakona, ki ga je Vlada RS sprejela, predvideva tudi podaljšanje roka iz 41. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 64/17; v nadaljevanju: ZZDej-K), v katerem morajo koncesionarji uskladiti odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti z določbami Zakona o zdravstveni dejavnosti. V skladu s trenutno veljavno ureditvijo se navedeni rok sicer izteče 17. 12. 2020.

Oddelek za pravne zadeve izpostavlja, da je Vlada RS sprejela zgolj osnutek predloga zakona. Po javno dostopnih informacijah bo Vlada RS sam predlog zakona sprejela na eni izmed prihodnjih sej, nato pa bo zakon posredovan v obravnavo v Državni zbor RS. Sledi objava v Uradnem listu RS in nato uveljavitev.

Sprejem osnutka predloga zakona tako nakazuje na dobre možnosti, da bo rok za določitev odgovornega nosilca pri koncesionarjih ustrezno podaljšanj (predvidoma do 17. 12. 2022). Oddelek za pravne zadeve pa pri tem opozarja, da se lahko predlagana ureditev v nadaljevanju postopka spremeni. Izpostavljamo tudi, da do uveljavitve navedene ureditve veljajo določbe ZZDej-K, ki torej zahtevajo, da koncesionarji do 17. 12. 2020 koncedentu (tj. občina za koncesionarje na primarni ravni in ministrstvo za zdravje za koncesionarje na sekundarni ravni) sporočijo podatke o odgovornem nosilcu zdravstvene dejavnosti. Oddelek za pravne zadeve je za potrebe koncesionarjev pripravil vzorec izjave o določitvi odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti (več o tem si lahko preberete tukaj).

Oddelek za pravne zadeve