Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Nezakonita praksa ZD Ljubljana – samoplačniški preventivni zdravstveni pregled študentov

07.12.2020 14:26
Zdravniška zbornica Slovenije je bila s strani svojih članov obveščena o nezakoniti praksi ZD Ljubljana v zvezi z neplačilom preventivnih pregledov študentov, ki delajo pri njih na podlagi študentske napotnice.

S strani članov smo tako prejeli informacije, da ZD Ljubljana do 12. 11. 2020 študentom ni želel plačevati preventivnega pregleda, ki ga mora delavec opraviti pred začetkom opravljanja dela pri delodajalcu. 12. 11. 2020 naj bi po naših informacijah vodstvo ZD Ljubljana sprejelo sklep o plačevanju preventivnih pregledov študentov, ki pa ne obravnava problematike povračila že plačanih preventivnih pregledov.

Tako študenti, ki so pred navedenim dnem na svoje stroške pri izvajalcu medicine dela, prometa in športa opravili pregled za potrebe študentskega dela pri ZD Ljubljana, s strani slednjega niso prejeli povračila stroškov pregleda. ZD Ljubljana je po naših informacijah izrecno zavrnil zahtevke takih študentov. 

V dopisu je zbornica ZD Ljubljana pojasnila in pravno utemeljila, da morajo v skladu z zakonskimi zahtevami kot delodajalec študentom zagotoviti zdravstveni pregled na stroške delodajalca. Gre za kogentno obveznost, ki je ni mogoče izključiti s dogovorom.  Celoten dopis s pravno utemeljitvijo je dostopen tukaj >>>> 

Glede na navedeno v dopisu mora ZD Ljubljana tudi študentom, ki so sami krili stroške preventivnega pregleda, le te povrniti z zamudnimi obrestmi vred.

V kolikor ZD Ljubljana v roku 15 dni od prejema tega dopisa, ne bo izpolnil zgoraj opisane obveznosti, bo zbornica njegovo ravnanje prijavila Inšpektoratu RS za delo, ki lahko na podlagi 29. točke prvega odstavka 76. člena ZVZD-1 z globo za prekršek kaznuje ZD Ljubljana z 2.000 do 40.000 eurov.