Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Ministrstvo za zdravje sprejelo dopolnitve navodil glede izvajanja in financiranja mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2

02.12.2020 13:55

Ministrstvo za zdravje (v nadaljevanju: ministrstvo) je včeraj (1. 12. 2020) pripravilo dopolnitve prvotnih navodil z dne 20. 11. 2020 v zvezi z izvajanjem in financiranjem mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2 na podlagi 41. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (Uradni list RS, št. 152/20 in 175/20 – ZIUOPDVE; v nadaljevanju: PKP5).

Z dopolnitvami ministrstvo spreminja prvotna navodila v V. (Uveljavljanje zahtevka pri ZZZS) in VII (Druge obveznosti izvajalcev) točki. Skladno s spremembami pooblaščeni izvajalci mikrobioloških preiskav na virus SARS-CoV-2 (v nadaljevanju: izvajalcu) v skladu z okrožnico ZZZS 15/20201 in okrožnico 17/2020 posredujejo v informacijski sistem ZZZS zahtevke za povračilo stroškov preiskav (PCR testi in HAGT testi) najpozneje do 5. dne v mesecu za pretekli mesec. Izvajalci ne smejo uveljavljati tistih stroškov, za katere so povračilo iz proračuna Republike Slovenije že zahtevali na podlagi interventnih predpisov, povezanih z epidemijo. Zahtevki izvajalcev za povračilo stroškov preiskav, ki niso posredovani ZZZS do 5. dne v mesecu za pretekli mesec, se vključijo v naslednji zahtevek ZZZS za povračilo upravičenih stroškov.

V skladu z Zakonom o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva (Uradni list RS, št. 65/00, 47/15, 31/18, 152/20 – ZZUOOP in 175/20 – ZIUOPDVE) izvajalci rezultate vseh testiranj in preiskav posredujejo v Centralni register podatkov o pacientih v obliki, ki jo določi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Izvajalci za potrebe nadzora v lastnih evidencah hranijo račune, ki so jih prejeli za PCR teste in račune za HAGT oziroma druge teste za izvajanje testov neposredno pri pacientu, iz katerih je razvidna cena in količina.

Oddelek za pravne zadeve