Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniki na primarni ravni obremenjeni in premalo slišani

02.11.2020 16:37
Izjava za javnost prim. Dean Klančič in dr. Zdenka Čebašek Travnik

Izjava za javnost

Ljubljana, 2. novembra – Zdravniki primarnega zdravstva in zobozdravniki so ob epidemiji novega koronavirusa obremenjeni ter pogosto premalo slišani, je na današnji novinarski konferenci opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek-Travnik. Poudarila je še, da primarno zdravstvo ni vključeno v sprejemanje ukrepov in da zbornica ni del svetovalne skupine.

"Ko Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ne zmore več, se spremljanje okužb naloži družinski medicini. Ko bolnišnice ne zmorejo več, pozivajo k pomoči zdravnike od drugod. Ko dela ne zmorejo več družinski zdravniki, se sistem sesuje," je opisala dr. Čebašek-Travnikova. Dodala je, da tam zaenkrat še nismo. Je pa spomnila, da so se številni zdravniki in medicinske sestre že okužili z novim koronavirusom, kar močno obremenjuje zdravstveni sistem. 

Opozorila je tudi na težave, ki jih imajo zdravniki z namestitvijo bolnikov s covidom-19 v bolnišnice in povedala, da se nad tem sistemom vsak dan pritoži vsaj deset zdravnikov.

Dejala je še, da zdravniška zbornica v zadnjem času ne prejema pritožb bolnikov, ki ne bi uspeli priklicati zdravnikov. "Bolniki so sprejeli spremenjeno komunikacijo z ambulantami."  Bolnike je vnovič prosila, naj uporabljajo vse kanale komunikacije, da bodo telefonske linije na voljo tistim, ki ostalih načinov komunikacije ne znajo uporabljati.

Tudi podpredsednik zbornice in zdravnik družinske medicine prim. Dean Klančič je poudaril, da družinski zdravniki delujejo na vseh izpostavljenih mestih. "Vsi skupaj smo v istem čolnu in moramo veslati tako, da ta čoln pripeljemo do želenega cilja - obvladovanja epidemije," je povedal. Bolnike p  je pozval k spoštovanju navodil.

Posnetek izjave za javnost je dostopen tukaj >>>>