Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Delo v zobozdravstvenih ambulantah

26.10.2020 19:48

OZB neprestano bdi nad dogajanjem v zobozdravstvu. V ta namen imamo redna poročila iz terena, sedaj na vsake 2 dni. Po zadnjih prejetih poročilih v nobenem primeru ni prišlo do širjenja okužbe zaradi dela. Okužbe kolegov so zaenkrat še posamične. V vsakem primeru se je OVO izkazala za zadostno.

OZB redno spremlja tudi dogajanje v EU državah. Že pretekli teden smo vam zobozdravnikom posredovali evropske smernice za delo v zobozdravstvenih ordinacijah (https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-infection-prevention-and-control-primary-care).

Razumem pomisleke nekaterih zobozdravnikov, predvsem iz stališča prvega vala. V prvem valu smo zamejili dostop do ordinacij predvsem zaradi dveh utemeljenih razlogov. Prvi razlog je bil nepoznavanje virusa. Drugi pa nezadostna opremljenost kolegov pred širjenjem virusa SARS-CoV-2 v zobozdravstvenih ordinacijah. 

Glede delovanja smo pregledali vso literaturo in smernice EU držav na tem področju. Predzadnji odlok MZ daje vsakemu kolegu možnost omejiti izvajanje zobozdravstvene dejavnosti tudi samo na minimum izvajanja nujne zobozdravstvene dejavnosti. Vsekakor smo proaktivni in odprti za vse argumente, ki nam jih boste v prihodnje posredovali. O njih bomo razpravljali in jih posredovali tudi na RSK za zobozdravstvo. 

Kot zdravniki smo tu, da opravljamo svoj poklic kot poslanstvo in skrbimo za ustno zdravje naših pacientov, seveda v varnem okolju. V teh trenutkih je to največ, kar lahko doprinesemo kot pomoč kolegom zdravnikom, ki so v zadnjih tednih res v hudih stiskah. 

Krunoslav Pavlović, dr. dent. med.,
Predsednik Odbora za zobozdravstvo