Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Začasno prekinjeno izvajanje nenujnih in preventivnih zdravstvenih storitev

25.10.2020 09:25

Včeraj sta bili v Uradnem listu RS objavljeni dve Odredbi s področja zdravstva, ki urejata delovanje in organizacijo zdravstvene dejavnosti v času epidemije COVID-19. Obe odredbi začneta veljati danes, 25. 10. 2020.

Z Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije COVID in zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov (povezava na Odredbo: Uradni list RS) se določajo začasni ukrepi na področju organizacije zdravstvene dejavnosti, na način, da se zagotovijo zadostne zmogljivosti za zagotavljanje neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, vključno s pacienti, obolelimi za nalezljivo boleznijo COVID-19.

To pomeni, da se prilagaja število specialističnih pregledov, prekine se izvajanje operativnih posegov, razen operativnih posegov s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev. Prav tako se prekine izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja, zdravstvenovzgojnih centrih in izvajanje preventivnih storitev v ambulantah družinske medicine (referenčne ambulante).

Izvajalci, ki izvajajo psihiatrično bolnišnično zdravstveno dejavnost, dnevno zagotavljajo zadostno število prostih zmogljivosti za potrebe nege COVID-19 pacientov, ki se zdravijo pri njih

V času razglašene epidemije COVID-19 se lahko izvajajo naslednje zdravstvene storitve:

- presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka,

- preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev,

- preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti,

- preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa ter

- cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta.

Koncesionarji se v okviru dejavnosti za namen zagotavljanja zadostnih zmogljivosti za pravočasno obravnavo pacientov, obolelih za COVID-19 vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene bolnišnične dejavnosti.

Na primarni ravni izvajalci zdravstvene dejavnosti na svojem območju z organizacijskimi ukrepi zagotovijo zadostne zmogljivosti za pravočasno obravnavo pacientov, obolelih za COVID-19, vključno z vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z virusom SARS-CoV-2. V primeru, da sami ne morejo organizirati obravnave pacientov, obolelih za COVID-19, in vstopnih točk za brise za ugotavljanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, se lahko povežejo med seboj ali z drugim izvajalcem zdravstvene dejavnosti. Vse navedeno velja tudi za koncesionarje, ki se vključujejo v delo zdravstvenega doma, na območju katerega opravljajo koncesijsko dejavnost.

Paciente, ki zaradi začasnih ukrepov o neizvajanju nenujnih zdravstvenih storitev, ne pridejo do zdravstvene storitve, morajo izvajalci nemudoma obvestiti in jih prenaročiti na prvi prosti (dodatni) okvirni termin. O okvirnem terminu se paciente obvesti v treh dneh od uvrstitve na čakalni seznam.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Zbornica je MZ prosila za pojasnila izvajanja odredbe

Zbornica je danes s strani članov prejela veliko vprašanj o izvajanju Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije COVID in zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, na katere pa iz vsebine odredbe ni mogoče podati jasnih odgovorov. Zato je zbornica na MZ danes naslovila dopis za pojasnitev posameznih točk glede izvajanja. Člane vas bomo o odgovorih obvestili takoj, ko jih prejmemo.