Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Kolegica, kolega, združimo moči!

18.10.2020 19:00

Že nekaj časa delujemo v času epidemije, čeprav ta še ni uradno proglašena. V takšnih časih zdravniki moramo strniti vrste, biti solidarni s tistimi, ki delajo v najtežjih pogojih in se odzvati na izgovorjene in neizgovorjene klice po pomoči.

Poročila o izjemnih naporih in požrtvovalnosti zdravstvenih delavcev smo dobivali že v prvem valu epidemije, ko je bilo kljub mnogim neznankam v zvezi z virusom čutiti veliko pripravljenost za sodelovanje in pomoč. Ko je prvi val pojenjal, smo si oddahnili in nagrajevali »zmagovalce«. Žal so zdaj v ospredju poročila o izjemnih naporih in hkrati opozorila o tem, da takšnih naporov na daljši rok ne bodo zmogli. Iskrene, jasne in odločne besede generalnih direktorjev obeh Univerzitetnih kliničnih centrov nam dajo vedeti, da zdravniki ne bomo obupali, potrebujemo pa sodelovanje vseh prebivalcev Slovenije. Naša generacija nikoli ni doživela, da bi zdravje naroda bilo na tako težki preskušnji kot zdaj. Vsakdo lahko in mora prispevati k temu, da se širjenje virusa upočasni.

V Zdravniški zbornici Slovenije se zavedamo resnosti situacije in stojimo za vsemi zdravniki, ki so zdaj v prvih vrstah, najbolj izpostavljeni in najbolj ključni, da pomagajo ljudem: na vstopnih točkah so to urgentni in družinski zdravniki, pediatri, ginekologi, zobozdravniki, v drugi vrsti mikrobiologi in epidemiologi in seveda tisti, ki rešujejo življenja v intenzivnih oddelkih. Poznamo, razumemo in čutimo njihove odločitve in stiske, v katerih pogosto ostajajo sami, ko se lahko zanesejo le sami na sebe. Delimo njihove misli in zgodbe, da bi razumeli tudi drugi ljudje. In podpiramo tudi zdravnike in zobozdravnike, ki so še vedno na svojih delovnih mestih in pomagajo bolnikom z drugimi boleznimi. Tudi oni potrebujejo našo pomoč!

Zavedamo se, da je v nas zdravnikih veliko znanja, izkušenj in notranje moči, da smo prišli do točke, da smo usposobljeni pomagati ljudem. Tudi v razmerah, o katerih se nismo nikoli učili, smo odločeni, da naredimo najbolje, kar je v dani situaciji sploh mogoče. Zdaj je čas, da še bolj zaupamo vase, da delujemo enotno, povezano in da poskrbimo tudi zase. Kajti le tako bomo lahko pomagali drug drugemu in našim pacientom.

Spodbudni so prvi resni pogovori med javnimi zdravstvenimi ustanovami in zasebniki, mnogi od njih so svojo pomoč in kapacitete ponujali že v prvem valu epidemije. Trudimo se, da bi skupaj presegli ovire, ki so nam jih postavili slabo premišljeni zakoni. Iskreno veseli smo pobude s strani Zveze študentov medicine Slovenije, ki se želijo vključiti povsod, kjer bi jih potrebovali. Dajmo jim priložnost, da se izkažejo že zdaj.
Prav tako vsi, ki imate možnost, energijo, kapacitete, da priskočite na pomoč kolegom, povežite se s kolegi, kjer so razmere najbolj kritične ali pa pošljite svoje sporočilo na koronavirus@zdravniskazbornica.si in vas bomo povezali.  

Prestopimo meje, ki nas delijo glede na zaposlitveni status, hierarhijo na poklicni in akademski poti in se povežimo med seboj. Zdravniška zbornica pri vseh teh pobudah ostaja osrednja točka povezovanja, prav tako tudi sodelovanja z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu, posebno še z medicinskimi sestrami. Tudi njim izrekamo vse naše razumevanje in podporo!

V naslednjem tednu bomo v Zdravniški zbornici še okrepili stike z vami člani, še naprej odgovarjali na vprašanja in dodajali strokovne članke v našo učno platformo. Prav tako bomo omogočali delitev znanja preko naših komunikacijskih kanalov. Mail koronavirus@zdravniskazbornica.si je za vsa vaša sporočila še vedno odprt in deluje.

Predvsem pa bomo spodbujali vse, da ostanemo povezani in zavezani našemu poklicnemu poslanstvu.

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik
v imenu vodstva zdravniške zbornice