Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zobozdravniki želimo, da zobozdravstvene ordinacije ostanejo odprte

14.10.2020 14:19

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 14. oktober 2020. Zdravniška zbornica Slovenije v imenu zobozdravnikov Slovenije sporoča, da si zapiranja zobozdravstvene dejavnosti ne želimo. Tak ukrep bi v izjemno neugoden položaj postavil vse paciente, ki so zdaj sredi zdravljenja in tudi tiste, ki bodo takšno zdravljenje potrebovali v času, ko bi bile naše ordinacije zaprte in ko bi bila možna le obravnava nujnih stanj.

V tej smeri je Odbor za zobozdravstvo (OZB) v stiku z svetovalno skupni ministrstva za zdravje. Podajamo konstruktivne predloge, ki bi omogočili ohranjanje delovanja ordinacij glede na trenutne epidemiološke razmere. To so predvsem opuščanje dolgih aerosolnih posegov, ki so najbolj kritični za prenos okužbe v zobozdravstveni ordinaciji.

OZB je na korespondenčni seji, zaključeni v ponedeljek, 5. oktobra, sprejel pomembne sklepe, ki so bili preko tedenskega Biltena zdravniške zbornice posredovani vsem zobozdravnikom in zobozdravnicam. OZB je vse delodajalce v zobozdravstveni dejavnosti pozval, da zagotovijo ustrezno osebno varovalno opremo in strogo upoštevanje protokolov vstopanja pacientov v zdravstveno ustanovo.

Prva tako je vse zobozdravnike in zobozdravnice vnovič pozval k doslednemu nošenju osebne varovalne opreme in upoštevanju obstoječih varnostnih protokolov, ki so predloženi v Strokovnih priporočilih za obravnavo pacientov v zobozdravstvenih ordinacijah v času sproščanja ukrepov na področju zobozdravstva.

Danes pa je OZB na vse zobozdravnike in zobozdravnice naslovil še poziv, v katerem posebej  izpostavlja, da so vedno večji problem asimptomatske okužbe, zato naj bodo zobozdravniki še toliko bolj pozorni. Celoten poziv je dostopen tukaj.

V kolikor se bo svetovalna strokovna skupina v določeni točki odločila za zapiranje celotnega zdravstva, bodo za zobozdravstvo najverjetneje veljali isti protokoli kot so veljali ob prvem valu epidemije. Če do tega pride, si želimo, da bi bili ti ukrepi časovno čim bolj omejeni.

V luči vsega navedenega vas spoštovani prebivalci in prebivalke Slovenije pozivamo, da dosledno spoštujmo vse preventivne ukrepe. Le tako lahko skupaj prispevamo k temu, da v zdravstvu zapiranje ne bo potrebno ali pa bo le to čim bolj kratko.

Krunoslav Pavlović, predsednik Odbora za zobozdravstvo
Zdravniška zbornica Slovenije

 

Vabljeni k ogledu izjave Krunoslava Pavlovića, dr. dent. med., predsednika OZB in podpredsednika zbornice za Odmeve, 13. oktobra 2020