Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Vnovič opozarjamo: »Brez jasnih pravnih podlag in navodil MZ ni mogoče prerazporejati specializantov«

14.10.2020 16:43

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 14. oktober 2020. Med tem ko se število potrjenih okužb s SARS-CoV-zelo hitro povečuje, Zdravniška zbornica Slovenije in s tem okoli dva tisoč specializantov ter vse javne zdravstvene ustanove v državi še vedno čakamo na odziv oziroma navodila Ministrstva za zdravje. Želimo jasen in nedvoumen odgovor o tem,  katere so tiste pravne podlage, po katerih lahko zdravstveni zavodi specializante iz kroženja po programu specializacije razporejajo na delo v matični ustanovi ali na drugih lokacijah, kjer bi jih nujno potrebovali. 

Zbornica je v času od 5. oktobra ministrstvo pozvala k odgovoru na to vprašanje že trikrat v pisni obliki in enkrat na sestanku pri ministru. Zaradi neodzivnosti ministrstva smo to problematiko minuli četrtek že izpostavili tudi javno. Tako zdravstveni zavodi kot specializanti se z vprašanji, ki so povezana z vpoklici specializantov, množično obračajo na zbornico, kjer pa jim ne moremo podati potrebnih navodil, dokler se o tem ne izjasni ministrstvo.

Neodzivnost ministrstva nas preseneča, saj razmere niso nove, v zelo podobnem položaju smo bili marca. Tokrat so razmere še bolj pereče, številni zavodi so zaradi okužb med zdravstvenimi delavci v hudi kadrovski stiski in so obravnavo pacientov morali začasno ustaviti. Pomoč specializantov bi bila zelo dobrodošla. Potrebno pa je opredeliti, katere specializante se lahko pokliče na delo h katerim delodajalcem, kateri lahko pomagajo v ustanovah, ki so postale SARS-cOv-2 bolnišnice, ter kakšno delo bodo specializanti opravljali (za merjenje telesne temperature ali razdeljevanje mask ustanove ne potrebujejo zdravnikov z opravljenim strokovnim izpitom).

V nekaterih ustanovah pa specializantov zaradi posebno strogih varovalnih ukrepov na kroženje ne morejo več sprejemati. Ponekod pa so se za vpoklic specializantov odločili kljub temu, da za to nimajo pravnih podlag. Takšne razmere vodijo v kaos, ki je po našem mnenju nedopusten in nepotreben, ter lahko vodi v dodatne konflikte in nezadovoljstvo tako zdravstvenih ustanov, kot med zdravniki in pacienti.

Zbornica je ministrstvu že ponudila strokovno pomoč pri reševanju nastale situacije, saj imamo veliko informacij iz terena iz prve roke, potrebujemo pa jasna navodila glede spremembe veljavnosti odločb za specializacije in kako se jih lahko prekliče. Delodajalci potrebujejo navodila glede sklepanja pogodb s specializanti, ki se jim bo spremenil status (kdo bo delodajalec, kdo bo zagotavljal sredstva za njihove plače, kakšen bo njihov formalni delovnopravni status), in načrt države (ministrstva) o tem, katerim specializantom se bo specializacija prekinila (in s tem podaljšala) ter izjeme (npr. 3 mesece pred predvidenim spec. izpitom).

Verjetno si nihče ne želi, da bi se specializacije prekinile vsem specializantom, kot je bilo spomladi. Za tiste, ki se jim bo, pa je treba pripraviti jasne pravne podlage.

 

Zdravniška zbornica Slovenije