Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Brez jasnih pravnih podlag in navodil MZ ni mogoče prerazporejati specializantov

09.10.2020 12:26

Ljubljana, 9. oktober 2020. Zdravniška zbornica Slovenije že ves čas epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 aktivno spremlja ukrepe države, še posebej ministrstva za zdravje in NIJZ, ter na njihove naslove pošilja predloge za rešitve posameznih težav.

Ena od večjih težav, ki jih obravnavamo v dneh, odkar je število potrjeno okuženih prvič preseglo 200 na dan, je vprašanje, kako pomagati zdravstvenim ustanovam, da bi imele na razpolago dovolj zdravnikov, ki bi jih lahko razporejale na delovišča, kjer jih najbolj potrebujejo. Vsi razmišljajo o tem, kako bi si lahko pomagali s specializanti, ki bi jih v skladu s potrebami zdravstvenih ustanov premeščali med delovišči, predvsem za vključevanja v delo s SARS-CoV-2 pacienti ali na SARS-CoV-2 vstopnih točkah ali oddelkih s SARS-CoV-2 pacienti.

Zbornica zato že dlje časa poziva ministrstvo za zdravje, da pripravi pravno podlago, ki bo omogočala razporejati specializante mimo predvidenih programov kroženja. Zbornica potrebuje navodila glede spremembe veljavnosti odločb za specializacije in kako se jih lahko prekliče; navodila glede sklepanja pogodb s specializanti, ki se jim bo spremenil status (kdo bo delodajalec, kdo bo zagotavljal sredstva za njihove plače, kakšen bo njihov formalni delovnopravni status), in načrt države (ministrstva) o tem, katerim specializantom se bo specializacija prekinila (in s tem podaljšala) ter izjeme (npr. 3 mesece pred predvidenim spec. izpitom). Verjetno si nihče ne želi, da bi se specializacije prekinile vsem specializantom, kot je bilo spomladi. Za tiste, ki se jim bo, pa je treba pripraviti jasne pravne podlage.

Zbornica, ki je nosilec javnih pooblastil za izvajanje specializacij, nikakor ne nasprotuje prerazporejanju specializantov, saj se zavedamo, da je njihova pomoč v sedanjih razmerah potrebna, ponekod celo nujna, vendar pa je treba kar najhitreje urediti pravne podlage, da bomo imeli dovolj časa za prerazporeditve tistih specializantov, za katere se bo izkazala potreba. Medtem nas specializanti že obveščajo, da jih delodajalci na podlagi mnenja, ki naj bi ga izdalo ministrstvo za zdravje, zbornica pa o tem ni bila obveščena, kličejo nazaj v matične ustanove in razporejajo na druga delovna mesta. V kolikor je ministrstvo res izdalo takšno mnenje, v proces specializacij vnaša nepotrebno zmedo, kar nam vsem močno otežuje delo, pri specializantih pa sproža občutke negotovosti.

Ker je zbornica nosilec javnih pooblastil za vodenje specializacij in ima za to ustrezen kader ter vzpostavljene dobre evidence, je predsednica zbornice ponudila našo pomoč ministru za zdravje pri reševanju te problematike. Odgovora na to ponudbo še ni, prav tako ne navodil, na podlagi katerih bi lahko specializantom in zdravstvenim ustanovam podajali ustrezne odgovore na njihova vprašanja.

Čas za reševanje tega vprašanja pa se izteka …