Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravstveni sistem je treba prilagoditi razmeram in ne iskati izgovorov

22.09.2020 15:53

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 22. september 2020. V zadnjih tednih smo v javnosti zasledili več zapisov in izpovedi bolnih ali njihovih svojcev o oteženem dostopu do zdravniške pomoči v različnih delih Slovenije, saj so se bolniki morali kljub različnim nujnim stanjem naročiti, opraviti in počakati na rezultat testa COVID-19. Zadnji tak primer je primer Maje Kalan, ki je do ustrezne obravnave prišla po več dneh, ko je bil slepič že razlit (objavljamo povezavo do njenega zapisa). 

V javnosti predstavljeni primeri kažejo, da je takoj treba najti rešitev za strokovno in hitro obravnavo vseh tistih nujnih stanj, ki zahteva takojšnje ukrepanje. V takih primerih namreč lahko nekajdnevno ali celo samo nekajurno čakanje na test povzroči hujše posledice za zdravstveno stanje bolnika ali je zanj tako čakanje lahko celo usodno.

Kljub večkratnim opozorilom, da je treba izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, zbornica vnovič ugotavlja, da se primeri, kot je ta zadnji, še vedno dogajajo in da je dostopnost v določenih primerih ponekod še vedno neustrezna. Pri tem poudarjamo, da je treba zdravstveni sistem prilagoditi razmeram in ne iskati »krivcev« in izgovorov. Sodobne informacijske rešitve že obstajajo in z ustreznimi prilagoditvami bi jih lahko kmalu učinkovito vključili v sistem naročanja na testiranje.

Zdravniška zbornica Slovenije zato v imenu prizadetih pacientov in njihovih svojcev, ki so se doslej javno izpostavili in tudi v imenu drugih, ki so te težave doživeli, pa se niso izpostavili, javno poziva državo, predvsem pa Ministrstvo za zdravje, da sprejme ustreznejša navodila in zagotovi dostopnost do izbranih zdravnikov in nujne medicinske pomoči. Ker se podobni problemi pojavljajo v različnih delih države, ocenjujemo, da gre za sistemski problem, ki ga je treba analizirati in ugotoviti, kje so šibke točke ter poiskati rešitev v najkrajšem možnem času.

Zapis Maje Kalan je povzelo tudi Delo >>>