Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv Vladi RS k zavrnitvi zahteve po akreditaciji v Aneksu št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2020

15.09.2020 10:37

Objavljamo "Poziv Vladi RS k zavrnitvi zahteve po akreditaciji v Aneksu št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2020", ki ga je Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije naslovilo na vlado in ministre.

 

 

Predsednik Vlade RS                                                                       Datum: 14. 09. 2020

Kabinet predsednika Vlade RS

Minister za zdravje

Ministri Vlade RS

 

Zadeva: Poziv Vladi RS k zavrnitvi zahteve po akreditaciji v Aneksu št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2020

Spoštovani,

Splošni dogovor je sicer preživeta metoda srečujočega planiranja izdatkov na področju zdravstvene dejavnosti. Postopek je sedaj tak, da o nerešenih vprašanjih odloča vlada.

Vlada bo v kratkem sprejela odločitev o nerešenih vprašanjih za Aneks 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2020. Verjamem da običajno gre za rutinsko potrditev predlogov Ministrstva za zdravje (MZ). Tokrat pa vas prosim in vas pozivam, da v rutinskem odločanju naredite izjemo.

MZ je namreč v Aneksu št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2020 predlagalo obveznost izvajalcev specialistično bolnišnične dejavnosti in izvajalcev na preostalih ravneh zdravstvene dejavnosti, da pridobijo akreditacijo. V kolikor izvajalec akreditacije ne pridobi, so predvideni malusi v finančnem smislu in v primeru morebitnih širitev programov. Gre za rešitev, ki vsebino akreditacij ureja v Splošnem dogovoru, ki je namenjen financiranju programov zdravstvenih storitev.

Naše Strokovno združenje nedvomno zagovarja izboljševanje kakovosti in varnosti obravnav, ki jih naši člani nudijo pacientom. K temu smo zavezani tako etično, kot zdravniki, kot tudi kot odgovorni nosilci dejavnosti in mnogokrat tudi samozaposleni. Pridobivanje in ohranjanje ustreznih akreditacij mora država urediti zakonsko. Zakon je edina oblika regulacije, ki lahko to nujno potrebno in ustrezno uredi. V zakonu pa mora biti predvideno tudi financiranje postopkov in zagotovljena dodatna sredstva. Tako, kot je to v tem Aneksu skušalo urediti MZ, je ustvarjen sum na korupcijsko tveganje. Ta način bo zagotovo sredstva namenjena zdravljenju državljanov, spet preusmeril na račune priveskov zdravstvenega sistema. V tem primeru bodo to akreditacijska podjetja.

Prosim in pozivam vas, da predloga MZ vlade v Aneksu št. 1, ki govori o akreditacijah, ne potrdite.

Lep pozdrav,

Predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije 
Igor Dovnik, dr. med.

Original dopisa je dostopen tukaj >>>>