Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv Vladi RS k zavrnitvi zahteve po akreditaciji

03.09.2020 09:21

Ministrstvo za zdravje RS je predlagalo, da se v Aneksu št. 1 k Splošnemu dogovoru za leto 2020 uredi obveznost izvajalcev specialistično bolnišnične dejavnosti in izvajalcev na preostalih ravneh zdravstvene dejavnosti, da pridobijo akreditacijo. Predlog aneksa predvideva tudi, da se izvajalcem, ki ne pridobijo akreditacije, priznana vrednost programa specialistične bolnišnične dejavnosti za koledarsko leto 2021 v okviru končnega letnega obračuna za leto 2020 enkratno zmanjša za 0,3 %. Nadalje je tudi določeno, da za izvajalce specialistične bolnišnične dejavnosti veljavna akreditacija predstavlja tudi pogoj za pridobitev dodatnih sredstev za morebitne širitve programov od 1. 1. 2021 naprej. Posledice pa so predvidene tudi za izvajalce na preostalih ravneh zdravstvene dejavnosti, saj bodo tisti s pozitivno zaključenim procesom pridobitve akreditacije prednostno obravnavani v okviru širitev od 1. 1. 2021. Predlog aneksa določa, da izvajalci specialistične zunajbolnišnične dejavnosti pridobijo akreditacijo do 31. 12. 2021, izvajalci na primarni ravni pa pristopijo k pridobivanju akreditacije do 31.12. 2022.

Zbornica je mnenja, da je popolnoma neprimerno, da bi se predmetna vsebina uredila neposredno v Splošnem dogovoru. Pojasnjujemo, da je namen Splošnega dogovora ureditev financiranja programov zdravstvenih storitev in ne nalaganje dodatnih obveznosti oziroma sankcioniranje izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Zbornica podpira zagotovitev večje kakovosti in varnosti pacientov, a opozarja, da bi bilo potrebno predmetno materijo primarno in predhodno urediti na zakonski ravni. Pojasnjujemo, da bi dodatne obveznosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti moral urediti zakon, ki bi tudi natančno predvidel vsebino in pogoje za pridobitev akreditacij ter vse druge potrebne ukrepe za zagotavljanje ustrezne kakovosti. Na zakonski ravni bi moralo biti predvideno tudi financiranje postopkov pridobitve akreditacije in s tem povezana zagotovitev dodatno potrebnih sredstev.

V skladu z navedenim smo pozvali Vlado RS (dopis zbornice dostopen tukaj), naj zavrne predlog ministrstva za zdravje, saj bi bilo nesprejemljivo, da bi Splošni dogovor brez zakonske podlage naložil dodatne obveznosti pridobitve akreditacije izvajalcem, ki se v trenutni situaciji že tako soočajo z nezavidljivimi finančnimi, organizacijskimi in drugimi izzivi.

Oddelek za pravne zadeve