Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Grožnje, da bi sami krili stroške v primeru bolezni, če se ne bi cepili proti COVID-19, v zdravniški zbornici ostro obsojamo

01.09.2020 14:25

Ljubljana, 1. september 2020. Na včerajšnji novinarski konferenci Kemijskega inštituta, kjer testirajo cepivo proti bolezni COVID-19 na osnovi plazmidne DNK, je prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo med drugim dejal, da bo cepljenje proti novemu koronavirusu prostovoljno, vendar bi morali po njegovem mnenju tisti, ki se ne odločijo za cepljenje in zbolijo za COVID-19, sami kriti stroške zdravljenja. Ti po njegovih besedah lahko ob zapletih znašajo tudi 25 tisoč evrov.

V Zdravniški zbornici Slovenije menimo, da je grožnja, ki jo je včeraj izrekel farmacevt in doktor biokemije prof. dr. Borut Štrukelj, skrajno neprimerna in le še ena izmed groženj, ki jih je deležno prebivalstvo. Takšno komunikacijo obsojamo, saj ne prispeva h gradnji zaupanja prebivalcev Slovenije v zdravstveni sistem in morebitne bodoče zaščitne ukrepe, kar je pri boju zoper COVID-19 nujno potrebno. Tovrstne izjave spodbujajo nezaupanje v ukrepe in že vnaprej še poglabljajo dvome v cepljenje, kar nas skrbi.

Zdravniška zbornica Slovenije si na podlagi strokovnih argumentov prizadeva razviti zrelo in odgovorno kulturo odločanja o cepljenju tako med zdravstvenimi delavci kot med prebivalci, s ciljem, da se dvigne raven precepljenosti. Menimo, da lahko le na podlagi strokovne, spoštljive in argumentirane javne razprave dosežemo, da bomo vsi neobvezna cepljenja, ki preprečijo hude posledice določenih bolezni, jemali resno in se zanje – četudi bodo prostovoljna – tudi odločali.