Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Kaj (še) se bo moralo zgoditi, da bo država zaščitila prebivalce pred onesnaževalci okolja

13.08.2020 13:29

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 13. avgust 2020. V skladu s 36. členom Kodeksa zdravniške etike Zdravniška zbornica Slovenije z zaskrbljenostjo spremlja nove in nove okoljske katastrofe, ki se dogajajo prebivalcem Anhovega in so povezane s tamkajšnjo industrijo.  Pristojne državne organe: Ministrstvo za okolje (MOP), Ministrstvo za zdravje (MZ) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato pozivamo, da takoj sprožijo vse postopke ugotavljanja kazenske odgovornosti – da je objekt odpadnih voda zgrajen na način, da lahko pride do mešanja odpadnih vod s pitno vodo.

Inšpekcija za okolje in naravo je zaradi onesnaženja pitne vode v vodovodnem sistemu naselja Anhovo šele 31. julija – to je 7 dni po dogodku, ko je iz industrijske čistilne naprave industrijska odpadna voda odtekala v vodovodno omrežje - opravila inšpekcijski pregled v družbi Eternit Slovenija. Z rezultati nadzora javnost še ni bila seznanjena.

Analiza vode, ki jo je odvzel krajan Anhovega Bogomir Bavdaž iz pipe v kuhinji - na dan onesnaženja -  24. 7. zjutraj - pa je pokazala, da vzorec v petih od šestih parametrov ni bil skladen in da so ta neskladja zelo velika, količina kroma v vodi je tako za več kot 8-krat presegla dopustne meje.  Krom je rakotvoren.

Ugotovljene presežene vrednosti za določene snovi gotovo niso edine nevarne snovi v analizirani pitni vodi. Do danes namreč ne vemo, kaj vse je bilo v odpadnih vodah in posledično, kaj vse je mogoče iskati v onesnaženi pitni vodi.    

Prav tako ne vemo, ali je odpadna voda v vodovod odtekla enkrat ali je odtekala dlje časa. Zato tudi ni znano, kako dolgo so bili tamkajšnji prebivalci izpostavljeni onesnaženi vodi ter kakšna je verjetnost, da ji bodo znova. Koncentracija nekaterih izmerjenih snovi v vodi predstavlja hudo grožnjo za zdravje; ne govorimo o dolgotrajni izpostavljenosti malim koncentracijam snovi kot pri sežigu odpadkov, pač pa gre v tem primeru za izpostavljenost krajanov Anhovega visokim koncentracijam nevarnih snovi in to v kratkem obdobju, kar lahko vodi do hujših zdravstvenih okvar.

Zdravniška zbornica Slovenije zato vnovič poziva MOP in MZ ter tudi NIJZ, da takoj odločno ukrepajo in zaščitijo zdravje prebivalcev Anhovega. Nedopustno je, da je objekt odpadnih vod zgrajen tako, da je tako mešanje vod sploh mogoče. Zato zbornica pristojne (MOP, MZ in NIJZ) poziva, da takoj sprožijo tudi vse postopke ugotavljanja tudi morebitne kazenske odgovornosti vseh vpletenih, ki so omogočili razmere, da je do tega onesnaženja sploh lahko prišlo.