Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Prebivalci Slovenije, pomagajte nam zajeziti širjenje koronavirusa

24.07.2020 10:54

Sporočilo za javnost

Enkrat nam je skupaj že uspelo – verjamemo, da nam lahko tudi v prihodnje

Ljubljana, 24. julij 2020. Vsak dan znova spoznavamo, da število novookuženih s koronavirusom narašča in da nove okužbe niso več povezane samo z vnosi iz tujine, imamo spet dve žarišči v domovih za starejše. Vse to nas zdravnike in zobozdravnike zelo, zelo skrbi.

Tudi projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji, ki jih je včeraj in ponovno danes objavil Institut Jožef Stefan, kažejo, da hodimo po robu, saj kot piše v njihovi napovedi (citiramo): »Ocenjujemo, da imamo eksponentno rast s podvojitvenim časom ~35 dni (včeraj ~40 dni) in da je efektivno reprodukcijsko število R_ef večje od 1, kar pomeni, da nam epidemija morebiti začenja uhajati.« Več >>>

Spoštovani prebivalci in prebivalke Slovenije, smo na točki, ko je nujno, da spet stopimo skupaj, da vsak od nas naredi vse, da nam v prihodnjih tednih, ko bo dopustniški čas in vzdušje sproščenosti na vrhuncu, epidemija ne bi ušla izpod nadzora.

Tako kot v prvem valu epidemije, si zdravniki in zobozdravniki skupaj z drugimi zdravstvenimi delavci tudi zdaj prizadevamo, da bi čim bolj učinkovito pomagali vsem okuženim in bolnim. Brez aktivnega sodelovanja vseh vas nam to ne bo uspelo. Zato vas prosimo, da nam pomagate, da bo epidemija ostala pod nadzorom. Le tako bomo lahko poleg bolnikov s COVID-19 nemoteno oskrbeli vse tiste, ki našo pomoč potrebujete zaradi drugih bolezni in težav. Zavedajmo se, da bi z vidika zdravja morebitno vnovično popolno ali delno zapiranje zdravstvenih ustanov dodatno ogrozilo številna človeška življenja.  

Ni treba, da se odpovemo dopustu in oddihu. Vodilo tega poletja pa naj bo – odgovorna sproščenost. Izogibajmo se počitniškim destinacijam, ki epidemiološko niso varne. V krajih, kjer preživljamo dopust, se obnašajmo odgovorno, z upoštevanjem vseh priporočil epidemiologov. Ker ne moremo predvideti, kdaj bi se naključno lahko znašli v stiku z okuženo osebo, uporabljajmo masko, upoštevajmo medosebno razdaljo vsaj 2 metra, dosledno si umivajmo ali razkužujmo roke. Nikar se ne rokujmo ali objemajmo z osebami, ki niso iz našega najožjega kroga.  

Še posebej je pomembno, da zaščitimo vse ranljive skupine. Poleg starejših so to vsi kronični bolniki ne glede na njihovo starost, onkološki bolniki, odrasli in otroci z redkimi boleznimi.

Ne pozabimo, ključni dejavniki tveganja za širjenje okužbe so: zaprt prostor, (daljši) čas, ki ga preživimo z drugimi, velika gostota ljudi na določenem prostoru in neupoštevanje varnostne razdalje ter kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje pri raznih dejavnostih.

Izogibajmo se torej vsem tem dejavnikom tveganja, kolikor je le mogoče.  

Predvsem pa, če sumite, da bi lahko bili okuženi, ali imate znake, kot so kašelj, vročina, težko dihanje, vas prosimo, da ostanete doma in se izogibate vsem stikom, saj je nujno, da se umaknete v samoizolacijo. Po telefonu pokličite svojega osebnega zdravnika oziroma zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete zunaj delovnega časa svojega zdravnika. Zdravnik bo ob posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen, in vam dal zelo podrobna navodila, kako naprej.

Mi, zdravniki in zobozdravniki, smo tukaj zato, da vam pomagamo. Prosimo vas, da tudi vi pomagate nam v prizadevanjih za vaše zdravje. Upoštevajte priporočila strokovnjakov, umivajte si roke, nosite maske in izogibajte se dogodkom, kjer je na majhnem prostoru zbranih veliko ljudi. In prosimo vas, da ste odgovorni in resnično poveste vse podatke o svojem zdravju in morebitnih tveganjih za okužbo vas ali vaših najbližjih pred obiskom zdravnika in zobozdravnika in ničesar ne zamolčite. Tako nam pomagate ščititi zdravstveni sistem in ohranjati delovanje vsake zdravstvene enote.

 

Skupaj nam bo uspelo!

 

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik, dr. med., predsednica
Prim. asist. Dean Klančič, dr. med., podpredsednik
Krunoslav Pavlović, dr. dent. med., podpredsednik
Iztok Kos, dr. med., generalni sekretar
Zdravniška zbornica Slovenije