Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije zavrača očitke ministra za zdravje glede neodgovornosti zdravnika, napotenega na službeno pot v Črno goro

02.07.2020 12:43

V medijih smo 1. 7. 2020 zasledili odziv ministra za zdravje Matjaža Gantarja o neodgovornosti zdravnika, ki je bil napoten na službeno pot v Črno goro in se ob tem domnevno okužil z virusom COVID-19. Zdravniška zbornica Slovenije ne more sprejeti navedenih očitkov ministra zdravniku, saj se je ta udeležil mednarodnega strokovnega srečanja v času, ko je bila Črna gora na seznamu zelenih, v celoti varnih držav, pri čemer je ob povratku v Slovenijo, pred vrnitvijo na delo, opravil testiranje na COVID-19, ki je bilo negativno. Iz vseh navedenih dejstev ne izhaja, da bi bila kakorkoli povečana možnost, da se je zdravnik okužil med službenim potovanjem in ne med delom v Republiki Sloveniji, zaradi česar mu ni mogoče očitati neodgovornega ravnanja.

Službeno potovanje v Črno goro, ki je potekalo med 18. in 19. junijem 2020 v delegaciji štirih slovenskih strokovnjakov na pobudo Centra za evropsko prihodnost, ki deluje v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije z državami kandidatkami za članice EU. Realizirani namen službenega potovanja je bila priprava akcijskega načrta in programa razvoja črnogorske helikopterske enote nujne medicinske pomoči in helikopterske enote Ministrstva za notranje zadeve in ni bila v zasebnem interesu zdravnika. Zdravnik se je udeležil srečanja v Črni gori v času, ko je bila ta (enako kot Republika Slovenija) COVID-19 varna država, torej na zelenem seznamu, iz česar izhaja, da ni mogel biti seznanjen s povečanim tveganjem z okužbo COVID-19 v Črni gori tudi če je to obstajalo. Prav tako so kljub domnevani varnosti države pri delu upoštevali vse varnostne protokole. Po prihodu s srečanja se je zdravnik pred pričetkom dela podvrgel brisu za COVID-19, ki pa ni pokazal njegove okužbe.

Glede na dejstva primera okužbe se z oceno ministra o neodgovornem ravnanju zdravnika ne moremo strinjati, pri čemer poudarjamo, da bi glede na trenutno stanje ponovnega širjenja COVID-19 lahko do okužbe prišlo tudi po vrnitvi v Republiko Slovenijo. Od ministra pričakujemo, da bo svoje neosnovane izjave o neodgovornosti ravnanja zdravnika umaknil ter se zdravniku za svoje izjave opravičil.