Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pravni učinki preklica epidemije na organizacijo dela zdravnikov in zobozdravnikov

04.06.2020 08:03

Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) v 4. členu določa, da se prične uporabljati z 31. 5. 2020. Ob tem smo prejeli več vprašanj zdravnikov in zobozdravnikov glede učinka preklica epidemije na njihovo organizacijo dela ter na obveznosti izvajanja preventivnih ukrepov v povezavi s COVID-19, na katere podajamo odgovore v nadaljevanju.

Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 68/20; v nadaljevanju odlok; dostopen na tej povezavi) v 2. členu določa, da se ukrepi, sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih ob njihovi strokovni utemeljenosti uporabljajo še naprej.

Ti ukrepi so za izvajanje zdravstvene dejavnosti (posredno) določeni v 2., 3. in 4. členu Odredbe o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 65/20; v nadaljevanju: odredba; dostopna na tej povezavi). Odredba določa obveznost spoštovanja navodil ministrstva za zdravje za sprejem in obravnavo pacientov ter upoštevanja priporočil za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih na spletni strani objavi Nacionalni inštitut za javno zdravje, mnenja razširjenega strokovnega kolegija za posamezno zdravstveno področje, ki jih potrdi minister, ter navodila za področje zobozdravstva (UPZRC), ki jih potrdi minister. Nadalje odredba v 7. členu določa, da na veljavnost ukrepov vpliva odločitev ministra za zdravje glede strokovne utemeljenosti ukrepov ter ne obstoj epidemije.

Nadalje pojasnjujemo, da uporabo preventivnih ukrepov ureja tudi Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 79/20; v nadaljevanju: sklep; dostopen na tej povezavi), ki v 3. in 4. členu določa, da vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19 sprejela vlada in do 1. 6. 2020 niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. Ob tem sklep določa, da navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti, ostajajo kot obvezna v veljavi še naprej do njihove spremembe ali preklica. Sklep bolj specifično (brez sklicevanja na priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje) ureja zgolj obveznost nošenja mask, pri čemer jo kot obvezno določa za vse obiskovalce zdravstvenih ustanov ter za tiste zaposlene v zdravstvenih ustanovah, pri katerih je podana višja stopnja izpostavljenosti.

Spremembe navedenih pravnih aktov ter druge veljavne pravne akte, ki so bili sprejeti v povezavi s COVID-19 lahko spremljate na Pravno-informacijskem sistemu Republike Slovenije na tej povezavi.

Oddelek za pravne zadeve