Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica Slovenije pozvala ZZZS k preklicu pozivov koncesionarjem k predložitvi stroškov opreme

21.05.2020 16:55

Zdravniška zbornica Slovenije je dne 21. 5. 2020 pozvala ZZZS, da prekliče pozive koncesionarjem za poročanje o podatkih o dodatnih stroških, ki so povezani z zamejevanjem širjenja bolezni COVID-19. ZZZS ter Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije smo ob tem še pozvali, da po zgledu tujih uspešnih držav oblikujeta sistem povrnitve stroškov v pavšalu, pri čemer omogočita koncesionarjem, ki so imeli z nabavo opreme višje stroške, da razliko do pavšala uveljavljajo z neposrednim zahtevkom.

Zdravniška zbornica Slovenije se je seznanila s pozivom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) koncesionarjem za poročanje o podatkih o dodatnih stroških, ki so povezani z zamejevanjem širjenja bolezni COVID-19 (stroški osebne varovalne opreme (OVO), razkužil, morebitne stroške testiranja in ostale stroške), kar je po mnenju zbornice ne učinkovit ter preveč dolgotrajen način povrnitve stroškov opreme, ki izvajalcem zdravstvene dejavnosti zgolj povzroča nepotrebno administrativno breme, saj je jasno, da vsem izvajalcem iz tega naslova nastajajo stroški. Zamiki z izplačilom visokih stroškov, ki so povezani z boleznijo COVID-19, pa še dodatno negativno vplivajo na zagotavljanje likvidnosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Zdravniška zbornica Slovenije je zato dne 21. 5. 2020 na ZZZS in Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije naslovila dopis (dostopen tukaj), v katerem ZZZS poziva, da umakne vse zahteve za poročanje o stroških opreme, ki jih je naslovil na koncesionarje. V njem zbornica prav tako poziva ZZZS ter Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, da po zgledu tujih uspešnih držav oblikujeta sistem povrnitve stroškov v pavšalu, pri čemer omogočita koncesionarjem, ki so imeli z nabavo opreme višje stroške, da razliko nad pavšalom uveljavljajo z neposrednim zahtevkom na ZZZS.