Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pojasnilo v zvezi z vladnim preklicem epidemije COVID-19

15.05.2020 17:49
Vlada je na 40. dopisni seji dne 14. 5. 2020 sprejela Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). Pojavljajo se številna vprašanja, kako ta preklic učinkuje na veljavnost ukrepov proti koronavirusu.

Vlada je na 40. dopisni seji sprejela Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (v nadaljevanju odlok), ki se začne uporabljati 31. 5. 2020. V zvezi s tem se pojavljajo številna vprašanja glede učinkov tega preklica na priporočila in ukrepe v zvezi z boleznijo COVID-19 in obveznost njihovega nadaljnjega upoštevanja.

Odlok določa, da se ukrepi, sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih ob njihovi strokovni utemeljenosti uporabljajo še naprej. Tudi sicer skladno z besedilom odlokov in drugih podzakonskih predpisov, ki so bili sprejeti med epidemijo, ti veljajo neodvisno od preklica epidemije in se uporabljajo še naprej, dokler se za vsak posamezen ukrep ne ugotovi, da ni več strokovne utemeljenosti za njegovo uporabo.

Vsi odloki in drugi podzakonski predpisi, ki vsebujejo ukrepe v zvezi z omejevanjem ter zajezitvijo virusa SARS-CoV-2, se torej uporabljajo še naprej, dokler vlada ali drug pristojen organ izrecno ne odločita drugače.  

Oddelek za pravne zadeve pri Zdravniški zbornici Slovenije