Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pozivamo, da policija zaradi groženj takoj zaščiti zdravnika

04.05.2020 12:02
Sporočilo za javnost

Ljubljana, 4. maj 2020. Zdravniška zbornica Slovenije ostro obsoja grožnje, ki jih je deležen zdravnik Rihard Knafelj, ki je minuli četrtek nastopil v oddaji Tarča in pojasnil strokovno stališče o kakovosti s strani države kupljenih ventilatorjev enega od dobaviteljev. Rihard Knafelj, dr. med., je izjemen strokovnjak na področju naprav za predihavanje pacientov in je eden od treh zdravnikov, ki so bili povabljeni k pripravi mnenja. Podrobnosti o naročilu in izdelavi mnenja nam niso znane, saj zbornica ni bila povabljena k imenovanju strokovnjakov za nakupe medicinske opreme, niti za nabavo in razdelitev osebne varovalne opreme zdravstvenim delavcem.

Ker so bile med grožnjami Rihardu Knaflju, dr. med., tudi grožnje s smrtjo, ki so v preteklosti že vodile do izvršitve takšnih dejanj, pozivamo policijo, da nemudoma ukrepa in zaščiti zdravnika in njegovo življenje. Prav tako policijo pozivamo, da nemudoma sproži vse preiskovalne postopke zoper storilce teh groženj.

Žal se je v Sloveniji nasilje, ki so ga deležni zdravstveni delavci, tudi zdravniki, v preteklosti prepogosto jemalo premalo resno, zato je že prihajalo do najbolj tragičnih dogodkov, kar pa se ne sme več ponoviti.

Ker je Zdravniška zbornica Slovenije prejela opozorila o neprimernih stališčih, ki naj bi jih v preteklosti na družbenih omrežjih objavil oziroma delil Rihard Knafelj, dr. med., bo za razjasnitev morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike zadevo obravnaval Odbor za pravno-etična vprašanja zbornice.

Vse prebivalce Slovenije pozivamo, da kriza zaradi koronavirusa in z njo povezano dogajanje ni in ne sme biti povod ali opravičilo za to, da bi postali nestrpna in celo nasilna družba. Dostojna, spoštljiva komunikacija je osnovni pogoj za svobodno izražanje mnenj in upoštevanje stroke, brez katere zdravljenje COVID-19, pa tudi vseh drugih bolezni, ne bo uspešno.