Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izjava za javnost zaposlenih v SB Ptuj

24.04.2020 14:01
Izjava za javnost

Ptuj, 22. april 2020. Zaposleni Bolnišnice Ptuj se popolnoma zavedamo resnosti situacije obvladovanja epidemije Covid-19 in svojega poslanstva in vloge v tej situaciji. V ta namen je naša bolnišnica že na začetku epidemije v skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ pripravila ter nato striktno izvajala vse varnostne postopke obravnave naših bolnikov s ciljem ohranitve zdravja tako pacientov kot zaposlenih v bolnišnici. Če bi situacija dosegala razsežnosti videne v naši soseščini - severni Italiji, smo pripravljeni tudi na obravnavo večjega števila okuženih bolnih oseb - bolnikov s Covid 19. Podobno učinkovito je ravnala tudi lokalna skupnost, civilna zaščita in vsi prebivalci Spodnjega Podravja in rezultat je odličen, saj v zadnjem mesecu ne beležimo Covid pozitivne osebe v našem okolju, ki zajema okrog 100.000 prebivalcev. Zaradi tega se že intenzivno pripravljamo na ponovno polno delovanje bolnišnice in izvajanje vseh svojih dejavnosti zdravljenja, za naše ljudi, naše paciente, ki nas nujno potrebujejo. Podobno tudi lokalna skupnost računa na hiter zagon normalizacije življenja v regiji, z vso pripadajočo turistično, kulturno in gospodarsko dejavnostjo.

 

Odločitev ministrstva za zdravje, da s ciljem reševanja težke situacije v domovih upokojencev odredi preselitev okuženih nebolanih asimptomatskih varovancev socialno varstvenih ustanov zgolj na nego v našo bolnišnico, je sprožila številna strokovna vprašanja zaposlenih in pomisleke širše zainteresirane javnosti. Mnenja smo, da tovrstno dejanje v času umirjanja epidemije predstavlja preveliko in nepotrebno tveganje in grožnjo za ustvarjanje novega žarišča v ti. čistem neokuženem območju Sp. Podravja. Še posebej, ker naša bolnišnica predvsem zaradi prostorskih razmer ni najboljše okolje za obravnavo predvidenega tako velikega števila visoko infektivnih ljudi, ki dejanske zdravstvene storitve in oskrbe niti ne potrebujejo. S svojo nastanitvijo v visoko specifičnem in občutljivem okolju bolnišnice lahko resno vitalno ogrozijo varno izvajanje vseh drugih za državljane nujno potrebnih zdravstvenih storitev. Še več, v primeru prenosa okužbe izven bolnišnice so lahko resna grožnja varnosti širšega prebivalstva in gospodarstva z nepredvidljivimi posledicami. Ta dejstva in riziko so morda sprejemljiva in neizogibna v času velike aktivnosti razširjene epidemije, ki pa je do sedaj uspešno omejena. V trenutni fazi epidemiološkega dogajanja temu nikakor ni tako in zato omenjen ukrep pomeni dobeseden vnos virusa v neokuženo okolje. Po našem mnenju je ukrep tudi strokovno vprašljiv in v nasprotju z narejeno veljavno strategijo obravnave Covid pacientov za področje celotne Slovenije. Prav zaradi te potrebe po omejevanju širjenja virusa in zagotovitvi kar se da najboljših pogojev za obravnavo pacientov s Covid 19  velja strogo navodilo premeščanja vseh kužnih bolnikov v bolnišnice, ki razpolagajo z infekcijskimi enotami in vsemi ostalimi ustreznimi  prostorskimi, kadrovskimi in drugimi pogoji, kar je v praksi pomenilo napotitev v le štiri velike slovenske bolnišnice. Ostale manj ustrezne bolnišnice pa pridejo na vrsto le v primeru izrazitega povečanja potreb po obravnavi pacientov s Covid 19!

Vsekakor pa moramo poudariti, da smo in bomo tudi v bodoče  zaposleni naše bolnišnice z vsemi moralno etičnimi načeli izpolnjevali naše poslanstvo zdravljenja ljudi, ki so naših zdravstvenih uslug dejansko potrebni in to v vseh situacijah, tudi v primeru okužbe s Covid-19. Že do sedaj tako zdravniki kot medicinske sestre naše bolnišnice sodelujemo v obravnavi varovancev DSO Ljutomer in se nikakor ne izogibamo izpolnjevanju našega poslanstva! 

Tudi v bodoče bodo najboljše možne zdravstvene oskrbe v skladu z vsemi strokovnimi smernicam deležni  prav vsi pacienti naše bolnišnice ! Tudi za ceno lastnega zdravja zaposlenih!

Ostanite zdravi, trezne glave in čistih pozitivnih misli!

 

V imenu velike večine prisotnih zaposlenih dopoldanske izmene Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, ki podpirajo izjavo za javnost,
Andrej Levanič, dr. med. spec, bivši direktor SB Ptuj.