Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Izjava predsednice Zdravniške zbornice Slovenije v primeru DSO Ljutomer

24.04.2020 14:57

Izjava za javnost

Ljubljana, 24. aprila 2020. Zdravniška zbornica Slovenije obžaluje, da je prišlo do zapleta pri nameravani preselitvi oskrbovancev DSO Ljutomer in s tem povezanega trpljenja tam živečih prebivalcev in njihovih bližnjih. Po doslej dostopnih podatkih je prišlo do resnih komunikacijskih težav med vsemi deležniki, s tem pa do nekaterih izjav v medijih, ki so nas razžalostile in jih bo treba še dodatno preučiti. Dokler ne bodo znani vsi podatki o poteku priprav na nameravano selitev, se zbornica glede postopkov ne more izreči.

Javnosti sporočamo, da smo zdravniki in zobozdravniki vedno na strani bolnih in ogroženih, ob tem pa jasno zavezani svoji stroki, ki ji mora biti zagotovljeno delovanje v ustreznih, predvsem pa varnih pogojih za zdravljenje. Le tako lahko zagotovimo, da bodo zdravljenja v bolnišnicah deležni bolniki, ki takšno obravnavo potrebujejo, ob tem pa ne smemo ogroziti zdravja in zdravljenja že sprejetih bolnikov. Podobno velja za zaposlene, ki delajo v takšnem okolju.

Zdravniška zbornica se trudi že ves čas epidemije, pa tudi že pred razglasitvijo le te, da bi s svojimi konstruktivnimi predlogi vplivala na to, da bi zdravstveni sistem kljub oteženim razmeram za delo, deloval čim bolje. Številni zdravniki, pa tudi študenti medicine so se nam javili, da bi sodelovali kot prostovoljci v najbolj ogroženih okoljih. Njihove podatke smo posredovali na Ministrstvo za zdravje, saj sami nimamo pooblastil za njihovo razporejanje. Vzpostavili smo dobro sodelovanje v lokalnih okoljih in trudimo se, da bi že zdaj lahko pomagali številnim pacientom, ki nas potrebujejo.

Mnogi med nami so zaradi različnih razlogov na meji svoje vzdržljivosti in potrpežljivosti, podobno velja za zaposlene v zdravstvu. Zato je izjemnega pomena, da se vse organizacijske in druge spremembe uvajajo ob predhodnem preverjanju razmer in usposobljenosti zdravstvenih delavcev za delo v takšnih razmerah ter v odkritih pogovorih na lokacijah, kjer so predvidene spremembe. Dogajanje na ulici in ob prisotnosti medijev gotovo ne prispeva k ureditvi razmer, lahko pa jih dodatno poslabša. 

 

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije