Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pohvala in zahvala

02.04.2020 11:18

S strani neposrednih mentorjev in specialistov smo dobili več sporočil o izjemnem delu, ki ga v teh dneh opravljajo mladi zdravniki, ki so praktično na začetku poklicne poti.

Situacije, v kateri se je znašlo človeštvo, ki ga zdaj na prvi frontni liniji branimo zdravniki in drugi zdravstveni delavci, v resnici ni mogel predvideti nihče. A ko smo se v njej znašli, smo se morali nanjo kar najhitreje odzvati – kot posamezniki in kot družba v celoti.

Nad izobraževanjem mladih slovenskih zdravnikov v času med diplomo na MF in pridobitvijo licence v »mirnem času« bdi Zdravniška zbornica Slovenije, ki ima za to tudi javna pooblastila. Z začetkom epidemije COVID-19 je bilo treba tudi v to vlogo ZZS boleče zarezati in z vladnim odlokom začasno zaustaviti učne procese ter odpovedati predvidene mejnike s preverjanjem znanja (strokovne in specialistične izpite).

Kljub temu pa so mladi zdravniki razumeli, da gre zdaj zares, in se po antičnem reku »Hic Rhodus, hic salta« vrgli na glavo v Rodus – v tem primeru zagrabili za delo v urgentnih centrih (in drugih vstopnih točkah bolnišnic in zdravstvenih domov). Tam  po svojih najboljših močeh in z zaupanjem v znanje, ki jim ga je dala medicinska fakulteta, delujejo pogumno, brezkompromisno in z zavedanjem, da to bitko v prvi vrsti lahko izbojujemo predvsem zdravniki. V zelo kratkem času so mladi slovenski zdravniki dojeli, da biti zdravnik ni le poklic, temveč predvsem poslanstvo.

V imenu Zdravniške zbornice Slovenije želimo že zdaj, v začetku te dolge bitke, v kakršni tudi starejši zdravniki nismo bili nikoli udeleženi, izreči pohvalo in zahvalo vsem mladim zdravnikom in njihovim neposrednim mentorjem, da so tako hitro in z veliko odgovornostjo prevzeli nase pomemben del bremena, ki je padlo na nas zdravnike v tej težki preizkušnji.

Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica zbornice
Gregor Prosen, predsednik Sveta za izobraževanje
Dubravka Bračika Vidmar, podpredsednica Sveta za izobraževanje
Anita Mrvar Brečko, NK za področje sekundariata