Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Pohvala in zahvala

02.04.2020 11:18

S strani neposrednih mentorjev in specialistov smo dobili več sporočil o izjemnem delu, ki ga v teh dneh opravljajo mladi zdravniki, ki so praktično na začetku poklicne poti.

Situacije, v kateri se je znašlo človeštvo, ki ga zdaj na prvi frontni liniji branimo zdravniki in drugi zdravstveni delavci, v resnici ni mogel predvideti nihče. A ko smo se v njej znašli, smo se morali nanjo kar najhitreje odzvati – kot posamezniki in kot družba v celoti.

Nad izobraževanjem mladih slovenskih zdravnikov v času med diplomo na MF in pridobitvijo licence v »mirnem času« bdi Zdravniška zbornica Slovenije, ki ima za to tudi javna pooblastila. Z začetkom epidemije COVID-19 je bilo treba tudi v to vlogo ZZS boleče zarezati in z vladnim odlokom začasno zaustaviti učne procese ter odpovedati predvidene mejnike s preverjanjem znanja (strokovne in specialistične izpite).

Kljub temu pa so mladi zdravniki razumeli, da gre zdaj zares, in se po antičnem reku »Hic Rhodus, hic salta« vrgli na glavo v Rodus – v tem primeru zagrabili za delo v urgentnih centrih (in drugih vstopnih točkah bolnišnic in zdravstvenih domov). Tam  po svojih najboljših močeh in z zaupanjem v znanje, ki jim ga je dala medicinska fakulteta, delujejo pogumno, brezkompromisno in z zavedanjem, da to bitko v prvi vrsti lahko izbojujemo predvsem zdravniki. V zelo kratkem času so mladi slovenski zdravniki dojeli, da biti zdravnik ni le poklic, temveč predvsem poslanstvo.

V imenu Zdravniške zbornice Slovenije želimo že zdaj, v začetku te dolge bitke, v kakršni tudi starejši zdravniki nismo bili nikoli udeleženi, izreči pohvalo in zahvalo vsem mladim zdravnikom in njihovim neposrednim mentorjem, da so tako hitro in z veliko odgovornostjo prevzeli nase pomemben del bremena, ki je padlo na nas zdravnike v tej težki preizkušnji.

Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica zbornice
Gregor Prosen, predsednik Sveta za izobraževanje
Dubravka Bračika Vidmar, podpredsednica Sveta za izobraževanje
Anita Mrvar Brečko, NK za področje sekundariata