Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zdravniška zbornica poziva, da v komunikaciji ohranimo profesionalnost, vse neprimerne izjave pa obsojamo ​

31.03.2020 15:35

31. marec 2020. Zdravniška zbornic Slovenije (ZZS) poziva vse, predvsem pa svoje člane, da še posebej v času zaostrenih razmer zaradi epidemije COVID -19 in posledično visokih obremenitev v komunikacijah, tudi če gre za komunikacijo na socialnih omrežjih,  vsi ohranimo visoko stopnjo profesionalnosti in etike. Vsakršne žaljivke in grožnje v komunikaciji s komerkoli so nedopustne in jih ostro obsojamo.    

Prav tako vse člane zbornice pozivamo, da v komunikaciji upoštevajo, da je v tem času treba upoštevati varnostna opozorila, ki jih podajajo kolegi zdravniki na posameznih področjih, ki se dnevno soočajo s to boleznijo. Upoštevati je treba tudi vse varnostne ukrepe, ki jih predpisujejo Ministrstvo za zdravje, NIJZ in Vlada RS. Razmah epidemije v nekaterih sosednjih državah in tudi pri nas jasno kaže, da epidemije, s katero se soočamo, po številnih parametrih nikakor ni mogoče primerjati z gripo. V tej luči je etično sporno, če zdravniki javno objavljajo npr. stališča in primerjave na način, ki bi bralca lahko napeljale k sklepanju, da tako strogi samozaščitni varnostni ukrepi, kot so v veljavi, niso nujni. 

Vsi ti odkloni v komunikaciji, posebej ko gre za zdravnike, ne ostajajo neopaženi. Zbornica je v zadnjem času prejela kar nekaj opozoril o etično spornih načinih komunikacije nekaterih naših članov na socialnih omrežjih. Dve taki prijavi je zbornica danes že predala v obravnavo pristojnemu organu zbornice – to je Odboru za pravno-etična vprašanja pri ZZS, ki se bo do posameznih prijav opredelil in ustrezno ukrepal.

Vse neustrezne izjave ali dejanja pa – še enkrat - odločno obsojamo in se opravičujemo tistim, ki bi utegnili zaradi takšnih izjav naših članov biti prizadeti.

Odzval se je tudi prim. Bojan Vujkovac, dr. med., predsednik Velenjsko-koroškega regijskega odbora skupščine ZZS, ki je zbornici sporočil: »Člani Velenjsko-koroškega regijskega odbora smo na pobudo našega članstva opravili korespondenčno sejo na temo članka v časopisu Večer in izjav Janeza Lavreta, dr. med., direktorja SB Slovenj Gradec, ki jih je podal v javnosti preko družabnega omrežja Twitter. Člani smo ocenili, da je šlo za popolnoma neprimerno in žaljivo komunikacijo, ki jo obsojamo in zavračamo. Ker smo ocenili, da te izjave in zapisi škodijo tudi širšemu ugledu zdravništva, smo z mnenjem regijskega odbora seznanili tudi predsednico ZZS dr. Zdenko Čebašek-Travnik, ki nam je zagotovila, da so že bili sproženi ustrezni postopki v Odboru za pravno etična vprašanja.«