Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Uporaba zaščitnih sredstev za zdravstvene delavce

24.03.2020 13:26
Mladi zdravniki so včeraj na Vlado RS, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovili pismo, v katerem pozivajo vse odgovorne, predvsem pa Vlado Republike Slovenije, »da nam pomaga in pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce."

Poziv objavljamo v celoti:  

Italijanski Inštitut za javno zdravje poroča, da je s COVID-19 okuženih že skoraj 5000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja približno 9 % vseh zabeleženih okužb v Italiji. Situacija se zaostruje in zdravstveno osebje je ponekod prisiljeno delati brez ustrezne zaščitne opreme. V Sloveniji je pandemija šele začela kazati zobe s prvimi žrtvami, pa se že soočamo s pomanjkanjem opreme. Primanjkuje zaščitne opreme: ustreznih mask (FFP3, FFP2), zaščitnih plaščev, ustreznih rokavic. Na nekaterih zelo obremenjenih in izpostavljenih oddelkih in ambulantah imajo zaščitne opreme le še za nekaj dni.

S socialno izolacijo smo, tako vsaj upamo, uspeli upočasniti hitrost širjenja okužbe med prebivalstvom. Sedaj moramo zajeziti širjenje okužbe v zdravstvenih ustanovah in poskrbeti za tiste, ki z najbolj bolnimi prihajajo vsakdan v stik. To so zdravstveni delavci. Ne gre samo za osebje v bolnišnicah, pač pa tudi za negovalno osebje v domovih. Kdor dela, mora delati v varnih pogojih. Vlada mora zato napeti vse sile, da ustrezno zaščiti najbolj izpostavljene.

Samo ustrezno zaščiteni zdravstveni delavci lahko nudimo učinkovito zdravstveno oskrbo. Številni članki opozarjajo na potrebno ustrezno zaščitno opremo zdravstvenih delavcev, zlasti tistih, ki prihajajo v stik z bolniki s sumom na Covid-19 ali tistimi, ki imajo okužbo že potrjeno. Dodatno so ogroženi zdravstveni delavci, ki so izpostavljeni aerosolom okuženih bolnikov (npr. ob intubaciji bolnika) in zdravstveni delavci, ki nudijo nujno medicinsko pomoč. Podatki s Kitajske in Italije kažejo na visoko smrtnost zdravnikov, ki so delali z bolniki s Covid-19. Smrtnost zdravstvenih delavcev se je dodatno povišala ob pomanjkanju zaščitne opreme in slabih pogojih dela. Če je zdravstveni delavec na Kitajskem uporabljal masko N95/FFP3 in uporabljal ustrezne higienske ukrepe (umivanje rok, razkuževanje), se ni okužil z 2019-nCoV (https://doi.org/10.1016/j.jhin.2020.02.021). Ob pravilni rabi maske je bilo poudarjeno rigorozno spoštovanje drugih ukrepov (higiena rok, presejanje s termokamero pri vseh, ki v bolnico vstopajo, ločeni prostori, čim manj nenujnih pregledov). Na dovzetnost okužbe je vplivalo tudi število pregledov bolnikov, ki jih je zdravnik opravil v enem dnevu, čas, preživet z bolniki, intenzivnost dela, možnost odmora itd.(https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30101-8/fulltext)

Naše poslanstvo in dolžnost sta pomagati tistim, ki našo pomoč potrebujejo. Mladi zdravniki smo pripravljeni prevzeti velik delež dela in odgovornosti za zdravje naših pacientov, saj se zavedamo, da so naši starejši kolegi, naši učitelji, bolj ogroženi za hujši potek okužbe s koronavirusom. Poudarjamo pa, da brez ustrezne zaščite vseh zdravstvenih delavcev ne moremo nuditi zdravstvene oskrbe, ne da bi ob tem ogrozili svoje zdravje, zdravje sodelavcev in svojih družinskih članov. Pozivamo vse odgovorne, predvsem pa Vlado Republike Slovenije, da nam pomaga in pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo za zdravstvene delavce. Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov! Tudi naša življenja štejejo.

Ostanite zdravi!

Vaši Mladi zdravniki Slovenije 23. marec 2020

Dopis v originalu je dostopen tukaj >>>>