Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Povejte nam, kako vam gre

20.03.2020 08:32

Ob stotinah mailov, ki jih dobivamo v teh dneh, smo zaznali ogromno vprašanj, nekaj predlogov in še več prošenj, da se začnejo stvari urejati. Odločili smo se, da vas z anketo vprašamo čisto preprosto Kako vam gre?.

Anketo smo poslali v okviru dnevnih informacij COVID-19. Informacije je odprlo 5.853 naslovnikov, na anketo pa 24 urah odgovorilo 765 članov, kar je 13% tistih, ki so mail odprli. Število odgovorov je močno preseglo naša pričakovanja in povečalo pomen tako zbranih odgovorov. Anketo bomo ponovili naslednji torek.

Odgovore na posamezna vprašanja najdete v priloženi datoteki.

Poglejmo si še vsebinske odgovore tukaj >>>

Iz ankete smo lahko zelo dobro razbrali glavne probleme, ki ta čas pestijo naše člane.

Rada bi vas opozorila na prve izsledke analiz, ki so pomembne za organizacijo zdravstvenega sistema, saj 53 % anketiranih ne ve, kje bodo delali v naslednjih 10 dneh. To kaže na slabo vodenje nekaterih zdravstvenih ustanov, kar se potrjuje tudi v vsebinskem delu odgovorov. Spodbudne so novice, da so ob pomanjkanju enotnih navodil s strani države v nekaterih okoljih že vzpostavili učinkovite oblike sodelovanja.
Izjemno kritična je dostopnost do osebne varovalne opreme (OVO), saj je nima približno polovica anketiranih ali pa mora z opremo varčevati – vendar ni navodil, kako naj se z njo varčuje. Ministrstvo za zdravje naj bi nove normative pripravilo jutri.

Posebej boleče je, da približno 30 % vprašanih nima urejenega varstva za otroke.  Posebej so izpostavljene družine, kjer sta oba starša zdravnika, pomoč lokalnega okolja (vzgojiteljice in prostovoljci v občinah) pa nakazuje druge probleme (vnos okužbe v družino).

Opozarjam še na psihične stiske zdravnikov, ki se kažejo tako v oceni lastnega psihičnega stanja (ki ga okrog 20 % zdravnikov ocenjuje kot slabo ali zelo slabo). Za psihološko podporo se organizirajo kolegi psihiatri. Psihološka pomoč bo dostopna od ponedeljka do petka od 9.00 do 15.00 na telefonski številki 031 314 639 (nadzorni zdravnik Centra za mentalno zdravje). Zagotavljajo anonimnost klicev.
Odpirajo se tudi etične dileme. Glede tega smo že vzpostavili sodelovanje med KME in zborničnim odborom za pravno etična vprašanja.

In na koncu najvažnejše, kaj bi vi sporočili kolegom zdravnikom? Stotine vaših odgovorov v teh kriznih časih vendarle optimistično sporoča, da skrbimo za lastno varnost, kolegialnost in smo vztrajni. Mnogi izražate potreben pogum in upanje, da bomo iz te zgodovinske izkušnje izšli bolj povezani in sposobni premagovati težave. Te nas bodo pričakale tudi po tem, ko bo epidemija mimo.

Te dni je res težko izbrati besede, da z njimi zaključimo neko misel.
Ostanimo povezani, skrbni in spoštljivi do kolegov, ki so v stiski. 

Dr. Zdenka Čebašek - Travnik
Predsednica