Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Usodna zmota: koronavirus ni gripa

17.03.2020 14:04
Prof. dr. Matjaž Zwitter, upokojeni onkolog, o širjenju virusa sars-cov-2 v kolumni za časnik Delo piše: Sedanje odločitve so ključne za to, kako bo z epidemijo v prihodnjih tednih.

"Današnje stanje z epidemijo koronavirusa v Sloveniji je v precejšnji meri posledica slabih preteklih odločitev: podcenjevanja nevarnosti in neodločnosti pri zapori meje z Italijo. Glede primarne preventive, torej preprečevanja okužb, je zelo povedna primerjava s provincama Lodi in Bergamo v italijanski deželi Lombardija. V provinci Lodi, kjer so imeli prvi italijanski primer okužbe, so se že 23. februarja odzvali s karanteno, v Bergamu pa so s karanteno čakali do 8. marca. Čeprav je bilo število novih okužb v prvih tednih v provinci Lodi višje, se je zdaj ustalilo pri okoli tisoč na dan. V Bergamu pa krivulja obolevanja nezadržno raste in dnevno število na novo obolelih že presega 2500 bolnikov, zdravstveni sistem se sesuva in ljudje množično umirajo." 

Celoten prispevek je dostopen tukaj >>>