Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Usodna zmota: koronavirus ni gripa

17.03.2020 14:04
Prof. dr. Matjaž Zwitter, upokojeni onkolog, o širjenju virusa sars-cov-2 v kolumni za časnik Delo piše: Sedanje odločitve so ključne za to, kako bo z epidemijo v prihodnjih tednih.

"Današnje stanje z epidemijo koronavirusa v Sloveniji je v precejšnji meri posledica slabih preteklih odločitev: podcenjevanja nevarnosti in neodločnosti pri zapori meje z Italijo. Glede primarne preventive, torej preprečevanja okužb, je zelo povedna primerjava s provincama Lodi in Bergamo v italijanski deželi Lombardija. V provinci Lodi, kjer so imeli prvi italijanski primer okužbe, so se že 23. februarja odzvali s karanteno, v Bergamu pa so s karanteno čakali do 8. marca. Čeprav je bilo število novih okužb v prvih tednih v provinci Lodi višje, se je zdaj ustalilo pri okoli tisoč na dan. V Bergamu pa krivulja obolevanja nezadržno raste in dnevno število na novo obolelih že presega 2500 bolnikov, zdravstveni sistem se sesuva in ljudje množično umirajo." 

Celoten prispevek je dostopen tukaj >>>