Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

V tem trenutku je zelo pomembno, da čimbolj omejimo medsebojne stike

15.03.2020 13:02

Spoštovane dijakinje, študentke / dijaki, študenti,

Mladi zdravniki Slovenije se obračamo na Vas s pozivom, da nam pomagate upočasniti hitrost širjenja okužbe s Corona virusom. Okužba lahko povzroči tudi težko potekajoče pljučnice, ki se pri ranljivi populaciji, kot so starejši in kronično bolni, lahko končajo s smrtjo. Pri mlajših pa lahko pride do pretiranega imunskega odziva, ki ga imenujemo tudi citokinski vihar in se prav tako lahko slabo konča. Velika večina mladih Vas k sreči ne bo utrpela nobenih zapletov ali težav. Najverjetneje boste kljub okužbi brez težav ali pa boste "le" malo posmrkali. Žal boste tako postali asimptomatski prenašalci virusa. Zato Vas prosimo, da omejite svoje druženje. Res si želimo, da vsak od nas poskrbi za samoizolacijo v največji možni meri. 

V tem trenutku je zelo pomembno, da čimbolj omejimo medsebojne stike. To pomeni čim manj 'fizičnega' druženja, kot je zbiranje v skupinah, po lokalih, kinodvoranah, na zabavah. To je izjemoma  čas, ko tudi zdravniki odobravamo in celo spodbujamo druženje (le!) na socialnih omrežjih. Seveda pa si želimo, da ob tem ohranite čim bolj zdrav življenjski slog: pijete dovolj tekočine - vode; jeste svežo zelenjavo in sadje, ter se sprehodite ali tečete na svežem zraku. Tokrat sami in ne v družbi. Morda to priložnost izkoristite tudi za prekinitev kajenja, saj vemo, da okužba z virusom Corono poteka pri kadilcih težje. In seveda: preberite kakšno dobro knjigo, poglejte dober film in ne pozabite na študij.

Ob tem Vas dodatno opozarjamo na  najbolj ranljivo populacijo: to so kronični bolniki in starejši. Oni naj bodo čim manj izpostavljeni možnosti okužbe. Zato pri tej skupini res dosledno upoštevajte navodila o preprečevanju prenosa okužb (umivanje rok, uporaba razkužil). Kljub temu, da imate radi svoje stare starše, Vas tokrat prosimo, da jih ne obiskujete Vi. Če jim prinesete stvari iz trgovine, jih pustite pred vrati. Če jim znosite drva iz drvarnice, to počnite sami, ne ob prisotnosti starih staršev.

Bodite dobro in čimbolj zdravi. In tokrat ostanite doma!

Čim več zdravja Vam želimo Mladi zdravniki Slovenije