Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Poziv Mladih zdravnikov Slovenije za zaščito družin zdravstvenih delavcev ​

14.03.2020 16:32

Mladi zdravniki Slovenije smo tudi starši. Srčno radi imamo svoje otroke. In radi imamo svoje starše in stare starše. Podobno velja za naše medicinske sestre, terapevte in druge delavce v zdravstvu. Jasno je, da bomo v času izrednih razmer pomagali na terenu. Četudi za ceno lastne okužbe. To je pač tveganje in etična dolžnost vsakega zdravnika in zdravstvenega delavca. Ne bomo pa tega počeli brezglavo in brez ustrezne zaščite. Ob tem tudi ne želimo, da bodo naše družine samo zato, ker smo zdravstveni delavci, v tej situaciji v znatno slabšem položaju kot drugi državljani in druge družine v Sloveniji.

Naše družine in naši otroci – družine in otroci zdravstvenih delavcev ne smejo biti diskriminirani napram drugim državljanom. Če zboli otrok zdravstvenega delavca je ravno tako upravičen do tega, da eden od staršev ostane z njim doma in ga neguje. Doma bo ostal tisti, ki ga družba in služba najlažje pogrešita. Če so otroci ostali doma in so večji – šolarji, potem jih bomo opolnomočili, da bodo prevzeli skrb zase.  Saj so že sedaj bili naši otroci prisiljeni biti samostojni. Navsezadnje smo bili že sedaj dežurni, delali ponoči, za praznike in vikende. Tudi mi se bomo poskusili izogniti stikom s svojim ostarelimi starši in starimi starši. In jim ne bomo dali otrok v varstvo. Kar se tiče skupinskega varstva za naše otroke: epidemiološko to ne vzdrži. Ali bomo naredili iz družin zdravstvenih delavcev nove inkubatorje virusa Covid-19? Upamo, da smo dovolj modri, da tega ne bomo storili.

Zato pozivamo ustrezne službe, da naše otroke in naše družine obravnava enakovredno, kot druge državljane. To pomeni:

-bolniška odsotnost za enega od staršev v primeru, da zboli otrok. Stalež koristi tisti, ki ga lažje pogrešijo v službi.

-v primeru, da imamo majhne otroke, je eden od staršev (ponovno tisti, ki ga v službi lažje pogrešijo), z njimi doma.  V primeru, da najde družina drugačno rešitev, morda kakšnega mlajšega sorodnika, pa je seveda zaželeno, da sta oba starša v službi.

-v službi dobimo ustrezno zaščito, pijačo, hrano in načrtovan odmor. V primeru dodatne zaostritve razmer prosimo, da se organizira tudi počitek, bodisi v službi, bodisi v bližnjih nastanitvah, da ne bomo virusov nosili domo.

Ker edino, če bomo vedeli, da je za naše družine poskrbljeno tako kot za ostale državljane, bomo lahko etično in profesionalno tudi delovali. In napeli vse sile, da ustavimo ta virus in pomagamo drugim. Skupaj smo močnejši!

 Mladi zdravniki Slovenije