Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zobozdravnik Rene Male - Kratko poročilo s terena in nekaj razmišljanja

12.03.2020 09:27

Spoštovana predsednica!

Včeraj, ko nisem imel delovnega dne, smo v naši ambulanti za odrasle sprejeli priporočene in dodatne ukrepe v zvezi s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa.

Vse paciente, naročene za danes, smo poklicali in jih že po telefonu triažirali. Odgovoriti so morali na pet vprašanj, ki se nanašajo na možnost okužbe. Ali so zadnjih 14 dni imeli povišano temperaturo, ali so kašljali oz. imeli težave z dihanjem, ali so bili v Italiji, ali so imeli kontakt s kom, ki je bil v Italiji in ali so imeli kontakt s kom, ki je imel vročino ali je kašljal. Če je pacient na katerokoli vprašanje odgovoril pozitivno, je dobil nov termin čez dva meseca.

Vhodna vrata v čakalnico so bila zaprta. Pacienti, ki so prihajali, so morali pozvoniti in v čakalnici sta bila lahko največ dva pacienta, saj imamo čakalnico precej veliko in je med skrajnima sediščema 5 metrov razdalje. Pacientom smo ob vstopu izmerili temperaturo. Potrebno je povedati, da kadar merimo temperaturo človeku, ki pride od zunaj, iz mraza, merjenje temperature ni uspešno, saj je po navadi čelo precej ohlajeno. Pacient je bil zato izmerjen, preden je vstopil iz čakalnice v ambulanto (tu je prvi pomislek, da ni tako, kot je zamišljeno, saj smo pri enem od obiskovalcev zaznali povišano temperaturo). Seveda so se pred vstopom ponovila triažna vprašanja. Pacienti so načeloma cenili našo skrb, saj je tudi njim dajala določen občutek varnosti.

Načeloma smo torej delali z zdravimi pacienti. Delo je potekalo od 8.00 do 14.00 in moram priznati, da je bilo psihološko precej naporno. Vsaj desetkrat težje je bilo delati kot običajno. (Drugi pomislek) Psihološko breme je zelo veliko in utrujenost, lahko rečem izčrpanost, toliko večja. Če je nov koronavirus nevaren ostarelim in kroničnim pacientom, je lahko, kot videno na Kitajskem, usoden za pregorele in izčrpane zdravstvene delavce.

Skrbi me, kako bo na vstopnih ambulantah v ZD-ju, kamor bodo prihajali suspektni in dokazano oboleli pacienti. Kljub vsej zaščiti, bi bilo potrebno omejiti čas, ki ga imajo ti pacienti na voljo za obisk ambulante na 4 ure v dopoldanskem in 4 ure v popoldanskem času. Obvezno dva tima na dan. Obvezno dve zobni asistentki. Minimalno invazivno delo. Čim več zadev rešiti z medikamentacijo. Čim manj uporabljati turbino s sprejem, ki povzroča aerosol. Izpostavljenost, kljub zaščiti je abnormalno visoka. Zaščitna maska PFF3 ali PFF2, namreč ne pokrije obraza v celoti, le usta in nos, deli lic pa ostanejo nepokriti. K obvezni opremi bi sodil vizir, ki zaščiti cel obraz. Sam celo razmišljam o plinski maski. Natančno je potrebno določiti, na koliko časa zamenjati masko in ostalo zaščito.

Problem je osebje (tretji pomislek). ZD Maribor ima na razpolago 25 terapevtov. Zelo izpostavljeni bodo. V mestu nas je še 35 koncesionarjev, primestnih je 12 in par specialistov. V širši regiji, ki bi jo ZD pokrival, je še nekaj zobozdravnikov koncesionarjev in ZD Ptuj, ZD Lenart in še kaj se najde. Prav bi bilo, da vsi pokrivamo vstopno ambulanto z izjemo terapevtov starejših od 60 let. Kdo in kdaj, pa bi s podatki, ki jih ima ZZS, določili kar na zbornici. Predlagam eno 4 urno izmeno na posameznega zobozdravnika na teden največ. S svojo asistenco in eno asistentko iz ZD-ja. Tisti in naslednji dan, pa nobene svoje ambulante.  Ne več kot 6 pacientov na izmeno.

V ambulanti je potrebna prisotnost varnostnika, ki prav tako potrebuje kompletno zaščito.

To, da bi vsak tim pred nastopom ambulante testirali na koronavirus, bi tudi morala biti osnovna higiena. Mislim, da bi to ZD Maribor lahko omogočil, financiral pa ZZZS.

Koncesionarji v Mariboru smo v dogovarjanju, da bomo pojačali nadomeščanje za 'zdrave' paciente na dva terapevta na levem in dva ne desnem bregu Drave do začetka junija. Vsak tim 4 ure na dan. Lepo in prav bi bilo, da nam MZ iz rezerv omogoči vsaj zaščitne PFF3 maske. Dve na tim na dan. Štirje timi dnevno. Pet dni v tednu. To je 40 mask na teden, samo za koncesionarje. Ali nam to lahko omogočite?

Predlagam tudi, da vse otroške ambulante prekinejo s preventivo in delajo le nujne storitve, da si smejo omejiti čas na 4 ure na dan. Vsaj dokler kriza ne mine.  Otroci večinoma COVID-19 prebolevajo subklinično. Tu bi bilo zelo priporočljivo, da ZZZS pride naproti s pripravljenostjo sofinancirati ambulante kljub primanjkljaju točk.

Vrag je šalo vzel, upam da kmalu razglasijo izredne razmere in zaprejo šole in vrtce ter javne ustanove. Ljudje pa, da ostanejo doma in nehajo ignorirat očitno kritično situacijo.

Lep pozdrav,

Rene Male, dr. dent. med.,

* Doktor je dovolil javno objavo pisma.