Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

O odgovornosti govorimo, gospod predsednik vlade

07.03.2020 20:44
Ko sem pred dnevi opozarjala, da nas zdravnike skrbi, ker nimamo jasnih navodil za primer širjenja okužbe novega korona virusa, sem bila deležna neprimernih kritik s strani predsednika vlade in ministra gospoda Šabedra. Slednji je od mene zahteval, naj zbornica neha širiti paniko in zavajati javnosti. Politika je angažirala tudi sociologa dr. Uhana, da je v znanem mediju poudarjal mojo nekompetentnost (!). Vse v službi aktualne politike, ki ni in ne bo prevzela niti najmanjše odgovornosti za vse prepozne ukrepe in napačna navodila, ki so bila sporočena splošni in strokovni javnosti, predvsem zdravnikom. Predstavniki drugih poklicnih skupin v zdravstvu se v teh dveh tednih niso izpostavljali s postavljanjem neprijetnih vprašanj. Posledično tudi vse kritike letijo le na zdravniško zbornico in zdravnike.

Številni zdravniki in zobozdravniki so se tudi posamično obračali na lokalne OE NIJZ in ravnali v skladu z njihovimi priporočili in navodili. Tudi ti, ki so sedaj kot okuženi deležni pogroma tako na forumih kot tudi s strani politikov. Vsi smo zaskrbljeni, gospod minister in gospod predsednik vlade. Bojimo se, da ne bomo zmogli, da nas bo zaradi okužbe vse manj na delovnih mestih. In da ne bomo zmogli pomagati bolnikom, ki jih bo vse več. O tem zdaj najbrž tudi vi več ne dvomite.

Iz vsega dogajanja povzemamo, da tako ministrstvo kot NIJZ ne poznajo razmer na terenu, saj tam niso prisotni. Zdravniška zbornica, ki je dobila res veliko sporočil o tem, kako resne in zahtevne so razmere na terenu, je poskušala te težave v obliki vprašanj predstaviti MZ in NIJZ. Opozarjali smo tudi, da podana navodila niso uporabna na terenu. Spomnimo se, da je MZ sprva predlagalo 55 vstopnih točk in je bilo skupaj z NIJZ zgroženo nad predlogom zbornice, da OE postanejo vstopne točke. Na našo pobudo so torej nato zmanjšali število vstopnih točk in sprostili blagovne rezerve zaščitne opreme. Niso pa odgovorili na vprašanje razporejanja zaposlenih, kar se bo izkazalo kot ključni problem v naslednjih tednih.

Zdravniki ugotavljamo, da v naši državi ni nikogar, ne osebe, ne institucije, ki bi prevzela osebno odgovornost za vsa priporočila in navodila, ki jih dajejo na MZ in NIJZ zdravnikom. Ni avtoritete, katere beseda bi zmanjšala dvome, dajala točna navodila vsem službam in jih medsebojno usklajevala. Odgovornosti tudi ne more prevzeti skupina naključno v koordinacijo zbranih strokovnjakov, ki vsak s svojega zornega kota opažajo težave in jih sporočajo pristojnim. Na to, da nimamo učinkovitega državnega načrta za učinkovito krizno komuniciranje, je Slovenijo že leta 2017 opozorila Svetovna zdravstvena organizacija. Kdo je odgovoren, da tega nismo popravili in se pripravil na resno krizo?

Ob koncu te izjave želim poudariti, da so odzivi politikov, posebno izjava predsednika vlade o neodgovornem vedenju zdravnikov, odraz nesprejemljivega in nespoštljivega odnosa do našega poklica in dela ter da ga razumemo kot prelaganje odgovornosti njegovega nekompetentnega ravnanja  na zdravništvo.

V imenu Zdravniške zbornice Slovenije in v svojem imenu vsem prizadetim zdravnikom sporočam, da bo zbornica stala ob strani tako njim kot tudi ostalemu zdravstvenemu osebju. Pristojnim inštitucijam pa sporočam, da bo zbornica zmeraj odločno branila dostojanstvo zdravnikov in se zavzemala za to, da odgovorni prevzamejo tudi osebno odgovornost za nastalo situacijo.

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije