Prijava

Vsebina, do katere želite dostopati, je na voljo samo prijavljenim uporabnikom. Prijavite se z obstoječim uporabniškim imenom in geslom ali izpolnite obrazec za registracijo.

Pozabljeno geslo

Nazaj na prijavo

Registracija

Potrdi

Nazaj na prijavo

Ostali načini prijave

Prijava s SI-PASS

Za pomoč pri prijavi, registraciji ali pozabljenem geslu pišite na našo tehnično podporo.

Zbornica pozdravlja vzpostavitev le 16 ločenih vstopnih točk za morebitne obolele za koronavirusom ​

02.03.2020 09:23

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 2. marec 2020. Zdravniška zbornica Slovenije si bo na podlagi informacij, ki nam jih sporočajo naši člani, še naprej prizadevala za konstruktiven pristop k načrtovanju aktivnosti v zvezi z zajezitvijo koronavirusa v naši državi.

Na zdravniški zbornici pozdravljamo odločitve ministrstva za zdravje, ki so bile sprejete prejšnji teden. Veseli nas predvsem dejstvo, da so pristojni upoštevali naš predlog za sprostitev blagovnih rezerv ter razdelili zaščitno opremo med vstopne točke, torej tja, kjer jo zdravstveni delavci najbolj potrebujejo. Prav tako pozdravljamo vzpostavitev vstopnih točk za morebitne obolele osebe – in njihovo omejitev s prvotno načrtovanih 55 na 16. Pomembno je, da so te točke ločene od ambulant družinske medicine, pediatrije in nujne medicinske pomoči, kamor prihaja večina drugih bolnikov. Takšna organizacija, ki je predvidena od konca prejšnjega tedna, bo omogočila bolj racionalno delovanje in koordinacijo ter bolj varno in predvsem strokovno obravnavo bolnikov. 

Zavračamo pa očitke nekaterih politikov in drugih posameznikov, da naj bi s svojim delovanjem širili negotovost in strah. Ugotavljali smo, da od pristojnih ni bilo na voljo informacij, ki so jih naši člani potrebovali in nam zato posredovali številna vprašanja. Delovanje zdravniške zbornice smo zato usmerili v sprotno zbiranje in posredovanje informacij med našimi člani. Obžalujemo, če je zaradi pomanjkljive komunikacije med ministrstvom, NIJZ ter zdravniško zbornico prišlo do napačnega razumevanja našega ravnanja. 

Kot stanovska organizacija vseh zdravnikov in zobozdravnikov smo ves čas v povezavi z zdravniki primarne in sekundarne ravni iz celotne Slovenije, pa tudi s kolegi iz drugih držav. Po večdnevnih medsebojnih pogovorih pričakujemo od države predvsem to, da bo poskrbela za dobro centralno vodeno koordinacijo vseh izvajalcev ter za zadostno oskrbo z opremo.

Zdravniki in zobozdravniki, združeni v Zdravniški zbornici Slovenije, bomo, kot vedno doslej,  naredili vse, kar je v naši moči, da bomo s svojim strokovnim znanjem, delom in medsebojno povezanostjo pomagali pri zajezitvi širjenja virusa ter pomagali vsem morebitnim obolelim k čimprejšnjemu okrevanju. 

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije
Miha Lukač, predsednik skupščine Zdravniške zbornice Slovenije
Iztok Kos, generalni sekretar Zdravniške zbornice Slovenije